Nina Iliescu, Nadia Constantinescu şi Maria Băsescu – trei prime doamne discrete şi care au stat în umbra soţilor, fără a da niciun moment impresia că ar dori să iasă în evidenţă cu ceva. S-au temut oare de sindromul „coana Leana”?
Despre cele trei prime doamne ale ţării după Revoluţie se ştiu foarte puţine, există doar câteva fotografii publice şi imaginea lor nu e prea puternică în conştiinţa românilor.
Au preferat să rămână într-un con de umbră, să-şi susţină soţii fără a ieşi niciun moment în evidenţă şi au evitat cât au putut să ajungă pe prima pagină a ziarelor.
Nu şi-au atribuit însă titluri şi distincţii, nu au îmbrăcat ţinute extravagante şi nici nu au fost remarcate pentru merite deosebite în vreun domeniu.
Lipsa lor din viaţa publică a fost oarecum surprinzătoare pentru românii obişnuiţi cu o primă doamnă a cărei imagine o aveau tot timpul în faţa ochilor şi despre ale cărei „realizări” auzeau la tot pasul. „Tovarăşa academician doctor inginer”, „savantă de renume mondial”, Elena Ceauşescu era ridicată în slăvi peste tot unde mergea, iar oamenii o lăudau de voie-de nevoie.
Recent, ea a fost inclusă în topul celor mai diabolice femei din istorie, fiind acuzată de genocid şi de faptul că a interzis mijloacele contraceptive, iar ţara s-a umplut de copii abandonaţi prin orfelinate.
Discreţie maximă
De ce oare au preferat primele doamne după Revoluţie să rămână discrete?
Pentru a nu le fi asociată imaginea cu cea a coanei Leana? Psihologii nu cred că în prezent, imaginea Elenei Ceauşescu mai este aşa de puternică pentru a le determina pe urmaşele ei să se ferească de a ieşi în evidenţă.
„În anii ’90 era frica de o imagine proastă, mai ales că Iliescu era acuzat că era comunist, dar eu cred că a fost vorba despre o opţiune personală a doamnelor respective. Ele ajunseseră la o anumită vârstă, iar soţii lor făceau de multă vreme politică, pe când ele nu au dorit să se implice”, este de părere sociologul Alfred Bulai.
El mai spune că de politică sunt interesaţi doar un sfert dintre români, aşa că este explicabil de ce primele doamne nu au fost atrase de acest domeniu.
Dominate de soţi
O altă explicaţie pentru faptul că cele trei prime doamne au rămas în umbra soţilor ar fi că şi în căsnicie ele erau la fel. „E posibil ca ele să fie persoane care în relaţia de cuplu să fie cele dominate. Dacă vreuna avea o personalitate puternică, nu cred că i-ar fi fost teamă să-i fie asociată imaginea cu cea a Elenei Ceauşescu. Ar fi putut organiza activităţi în societatea civilă, să patroneze activităţi sociale, aşa cum face Michelle Obama”, a afirmat psihologul Dorina Stamate.
Ea este de părere că o femeie puternică şi dominantă, aşa cum este Hillary Clinton, ar fi ieşit cu siguranţă în evidenţă şi s-ar fi implicat mai mult. Dar cele de la noi nu au avut nici înainte de a deveni prime doamne o activitate profesională bogată şi au preferat să rămână aşa şi să se mulţumească doar cu fericirea din cuplu.
„Decenţa personală contează. Imaginea doamnei acad. dr. ing. e o pată neagră pe imaginea de primă doamnă, dar trebuie să ţinem cont că am avut în istorie şi alte prime doamne importante – regina Maria, regina Elisabeta, doamna Cuza etc.”, consideră psihologul Bogdan Lucaciu.
Faptul că Elena Ceauşescu a avut o imagine aşa de marcantă se datorează faptului că era ambiţioasă şi avea un ego important, e de părere Lucaciu. Pe de altă parte, dacă eşti în centrul atenţiei şi ai statutul de vedetă, orice gest este hiperanalizat, iar unor persoane nu le place acest lucru, conchide acesta.