6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialA dat 400.000€ ca să ajungă şef de vamă. Ce profit a...

A dat 400.000€ ca să ajungă şef de vamă. Ce profit a scos?

Operaţiunile anticorupţie desfăşurate ieri la vămile din vest scot la iveală sumele colosale care se strângeau din şpăgile plătite de traficanţi. Numai într-o tură sumele strânse de vameşi şi poliţiştii de frontieră erau între 5.000 şi 25.000 euro.

140 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Stamora Moraviţa, Cruceni, Severin, Deta şi Naidas, suspectaţi de luare de mită şi favorizarea traficului ilegal de ţigări la frontiera cu Serbia, au fost reţinuţi şi conduşi la DNA Bucureşti pentru audieri. În paralel, a demarat şi acţiunea de anihilare a angrosiştilor care preluau ţigările de la graniţă, le depozitau în diverse locaţii din ţară şi apoi le plasau pe piaţa neagră. Ieri, primul lot de 50 de contrabandişti a fost dus la audieri la Parchetul Piteşti. Aceste reţele funcţionează de ani de zile şi nu au fost destructurate deoarece cu o parte din banii strânşi se cumpărau funcţii şi protecţie.

5.000 de euro, şpaga la o singură tură

Un desant de aproape 1.000 de poliţişti din forţele speciale, jandarmi şi procurori au luat cu asalt, ieri dimineaţă, la ora 6, punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Stamora-Moraviţa, Cruceni, Severin, Deta şi Naidas. Traficul a fost blocat pentru aproape două ore, răstimp în care vameşii şi poliţiştii de frontieră aflaţi pe tură au fost reţinuţi în clădirile vămilor pentru a li se face „monetarul” şpăgii adunate în cursul nopţii de la traficanţii de ţigări. Concomitent, forţele de ordine au făcut percheziţii la domiciliile a zeci de lucrători vamali şi poliţişti din Timişoara, Reşiţa, Caraş Severin şi alte localităţi, dar şi în locaţii transformate în depozite clandestine de ţigări. Operaţiu¬nea a fost susţinută şi de două elicoptere ale unităţii speciale de aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care, în jurul orei 11, au plecat spre Bucureşti având la bord zeci de vameşi, poliţişti de frontieră şi contrabandişti reţinuţi pentru cercetări.

Din informaţiile culese la faţa locului reiese că, de când s-au luat măsuri severe de supraveghere cu camere video în zona duty-free-urilor, doar într-o singură tură se strângeau peste 5.000 de euro, care erau împărţiţi între vameşi şi poliţişti. Banii se adunau într-o căciulă. Sumele erau mult mai mari în anii trecuţi, în perioada în care contrabanda funcţiona cu motoarele în plin. Doar într-o singură tură, la Vama Moraviţa de exemplu, se strângeau şi 100.000 de euro. În acest context, surse din breasla vameşilor au dezvăluit că Doru Dumitraşciuc, fostul şef al Vămii Moraviţa, şi-ar fi „cumpărat” funcţia cu nu mai puţin de 400.000 de euro. Chiar şi în cazul în care se va dovedi că această sumă este reală, investiţia poate fi considerată una profitabilă având în vedere sumele strânse zilnic din şpăgi. Dacă şefului de vamă i-ar fi revenit 10% din taxele plătite de contrabandişti, rezultă că el şi-ar fi amortizat investiţia în câteva luni. Iar dacă ar fi rezistat mai bine de un an în funcţie, câştigurile sale ar fi ajuns la milioane de euro.

Sumele strânse în acest domeniu sunt impresionante. Într-o tură lucrau circa 20 de funcţionari şi se puteau aduna sume între 5.000 şi 25.000 de euro. Cu banii obţinuţi, vameşii şi poliţiştii de frontieră şi-au construit vile, şi-au achiziţionat bunuri sau şi-au cumpărat şi funcţii.

Însă nu doar vameşii şi şeful lor câştigau. Potrivit anchetatorilor, banii au ajuns pe o filieră secretă şi la un personaj de rang înalt din Ministerul de Finanţe. După descinderea de azi-dimineaţă, traficul prin Vama Moraviţa a fost reluat în jurul orei 8. În locul lucrătorilor vamali şi a poliţiştilor ridicaţi şi duşi pe calea aerului la Bucureşti au fost aduşi lucrători de la alte vămi din ţară.

Acţiunea de anihilare a angrosiştilor

În paralel cu acţiunea de la graniţa cu Serbia din vestul ţării, alte echipaje de câteva sute de poliţişti, ofiţeri DGIPI, jandarmi, procurori au percheziţionat ieri aproximativ 100 de imobile din judeţele Argeş, Dolj, Olt, Timiş, Maramureş, Suceava, Ilfov şi Bucureşti, cu scopul de a găsi probe împotriva angrosiştilor care achiziţionau ţigările de la traficanţii de la graniţe, le depozitau şi apoi le plasau pe piaţa neagră.

În această acţiune, ieri au fost reţinute 50 de persoane şi duse la Parchetul Tribunalului Piteşti pentru audieri sub acuzaţia de contrabandă, evaziune fiscală şi asociere în reţele de crimă organizată. La percheziţii, anchetatorii au descoperit documente, bani (peste 500.000 de lei noi), baxuri de ţigări, pistoale cu şocuri electrice, arme albe, arme de foc, girofaruri, sirene pe care le foloseau pentru transportarea ţigărilor de contrabandă (creau impresia că maşinile cu ţigări aparţin autorităţilor) spun surse judiciare. În afară de aceste probe, există interceptări de convorbiri telefonice şi ambientale şi filaje.

Angrosiştii îşi asigurau protecţie prin şefi ai unor autorităţi şi politicieni locali, spun surse judiciare. Implicarea unor lideri de sindicat în protejarea traficului de ţigări de la graniţă a fost confirmată şi de ministrul Internelor, Traian Igaş. „Se pare că unii lideri de sindicat nu sunt străini faţă de ceea ce se întâmplă în vămi. Vrem să ştim dacă liderii de sindicat sunt alaturi de noi în combaterea evaziunii sau alături de cei care comit infracţiuni”, a spus ieri Igaş.

Corupţia, pe o tablă de şah

Sindicatul poliţiştilor şi vameşilor, „Pro Lex” a dezvăluit schema piramidală a reţelelor de corupţi de la vămi, aşezând actorii pe o tablă de şah. Potrivit Pro Lex , „pionii” sunt lucrătorii vamali, „caii” sunt colectorii banilor, „nebunii” sunt coordonatorii reţelelor, care pot fi şefi de puncte vamale sau şefi de sindicat; „turele” pot fi şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor sau directorii direcţiei de supraveghere vamală şi cei de la resurse umane, „regina” este partidul politic aflat la guvernare, iar în preajma alegerilor se cotizează şi la opoziţie. Regele nu a fost nominalizat.

Coaliţia nu vrea vameşi din străinătate

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, vrea să propună coaliţiei aducerea de vameşi străini în România. În viziunea lui Pambuccian, locurile rămase libere în cadrul Vămii şi Poliţiei de frontieră după operaţiunile anticorupţie din ultima săptămână, ar putea fi ocupate de foşti angajaţi ai vămilor din statele UE, care ar aduce experienţă şi o altă mentalitate. Reprezentanţii partidelor din coaliţie nu văd însă cu ochi buni un astfel de proiect. „Există legislaţie suficientă pentru a ne face treaba singuri”, spune Vasile Blaga, secretar general al PDL şi fost ministru de Interne. Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de senatorul UNPR Cristian Diaconescu. Dacă am apela la vameşi din străinătate, „s-ar spune că nu avem capacitatea instituţională de a ne rezolva problemele, ceea ce nu e adevărat”, spune Diaconescu.

„Se pare că unii lideri de sindicat nu sunt străini faţă de ceea ce se întâmplă în vămi. Vrem să ştim dacă liderii de sindicat sunt alături de noi în combaterea evaziunii sau alături de cei care comit infracţiuni.” TRAIAN IGAŞ, ministru de Interne

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă