99% dintre alegătorii care s-au pronunţat în referendumul din sudul Sudanului au optat pentru independenţa de nord, au declarat oficiali după numărarea majorităţii voturilor, relatează BBC.
Rezultatele oficiale sun aşteptate luna viitoare, dar nu va fi o surpriză, potrivit NewsIn.
Foşzii rebeli care conduc în prezent sudul Sudanului au îndemnat populaţia să nu sărbătorească deocamdată.
Votul a durat o săptămână şi este elementul central al unui acord de pace încheiat în 2005, care vizează să pună capăt deceniilor de război civil între nordul ţării, cu populaţie majoritar musulmană, şi sudul cu populaţie creştină şi animistă – un conflict care s-a soldat cu moartea a peste două milioane de persoane şi cu peste patru milioane de refugiaţi.
Preşedintele Omar al-Bashir a declarat că nordul vrea pace şi va respecta dorinţele sudului, indiferent care vor fi acestea.
Dar multe chestiuni nu au fost rezolvate încă, iar depozitele mari de petrol – majoritatea aflate în sud – au crescut miza.
Graniţa nord-sud, care delimitează câmpurile petrolifere ale ţării, nu a fost finalizată, iar părţile nu au ajuns la un acord privind statutul regiunii petroliere Abyei, aflată la limita dintre cele două regiuni.
Al-Bashir, care este căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război comise într-un alt conflict, din provincia Darfur, a avertizat că Abyei riscă să se afle în centrul unui război.
Comunitatea internaţională a exercitat presiuni asupra Sudanului de Nord pentru a accepta rezultatul referendumului, iar observatori ai ONU, UE, Uniunii Africane şi Centrului Carter se află în Sudan. Potrivit unui oficial, circa 17.000 de observatori naţionali şi 1.400 internaţionali urmăresc scrutinul.
Chiar dacă referendumul va duce la independenţă, agenţiile internaţionale de asistenţă au subliniat că sudul Sudanului, zonă subdezvoltată şi afectată de conflicte interne, are nevoie de susţinerea comunităţii internaţionale.
Potrivit programului oficial, rezultatele preliminare vor fi anunţate în 1 februarie, iar rezultatele finale în 14 februarie.