5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecial9 Mai: Ziua Europei

9 Mai: Ziua Europei

Astazi se implinesc 57 de ani de la faimoasa Declaratie Schuman, "data de nastere" a Europei unite, prilej pentru manifestari in toate tarile membre ale UE.
Uniunea Europeana s-a nascut in mod conventional pe 9 mai 1950, ziua in care ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman (un luxemburghez de origine, lucru important pentru simbolica Europei), a tinut un discurs devenit celebru.
Faimoasa "Declaratie Schuman" propunea ca tarile Europei abia iesite din razboi sa-si puna in comun productia de carbune si otel. La originea ideii s-a aflat insa, in realitate, acea figura cvasimitologica, unul din primii "parinti ai Europei", care a fost Jean Monnet.
sase tari – Franta, Germania Federala, Italia si cele trei tari ale Beneluxului (Belgia, Olanda, Luxemburg) – au format atunci ceea ce s-a numit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care avea sa devina, in anii ’50, Comunitatea Europeana (Tratatul de la Roma) si, patru decenii mai tarziu, Uniunea Europeana (Tratatul de la Maastricht).
In realitate, insa, desi actul de nastere al Europei poarta data de 9 mai 1950 si numele lui Robert Schuman, ideea de unificare politica a continentului european i-a venit pentru prima oara omului care a inventat si formula "Cortina de Fier".
Winston Churchill, fostul prim-ministru al Angliei si una din marile figuri invingatoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, a folosit expresia "Statele Unite ale Europei".
In septembrie 1946, in faimosul sau discurs tinut la Universitatea din Zürich, Winston Churchill a lansat ideea Statelor Unite ale Europei, care ar fi unificat acest continent intr-un fel care nu s-a mai vazut de la caderea Imperiului Roman incoace. Romania este stat-membru al UE de la 1 ianuarie 2007.

» De la un tratat la altul

Tratatul propus de Robert Schuman, care instituia Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), a fost semnat la Paris pe 18 aprilie 1951 si a intrat in vigoare pe 23 iulie 1952. Tratatul a fost semnat pentru o durata de 50 de ani. CECO nu mai exista, asadar, din 23 iulie 2002. In schimb, de la inceputul anilor ’90 functioneaza Tratatul de la Maastricht.

Cele mai citite

Aplicația Gemini de la Google, disponibilă pentru iPhone

În lumea chatbot-urilor AI, prezența constantă pe ecranul utilizatorului este esențială, iar companiile se grăbesc să dezvolte aplicații desktop și mobile pentru a oferi...

Horoscop 16 noiembrie 2024. Vești neașteptate pentru fecioare

Horoscop 16 noiembrie 2024. Previziuni interesante și utile pentru fiecare zodie, subliniind momente cheie și recomandări pentru a trece peste provocările zilei. Horoscop 16 noiembrie...

Când va lansa Samsung seria Galaxy S25

Samsung va lansa seria Galaxy S25 într-un eveniment Unpacked programat pentru 23 ianuarie 2025, la San Francisco, potrivit unui zvon apărut recent. Evenimentul ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă