14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial86% din parinti isi vor copiii cu facultate

86% din parinti isi vor copiii cu facultate

Potrivit unui studiu dat ieri publicitatii de Centrul Educatia 2000±, raspunsurile la unele intrebari au reconfirmat lucruri deja stiute, precum implicarea mult mai mare a mamelor in educatia copiilor in familie, nivelul de pregatire profesionala dorit pentru copiii lor etc.

Aproape 86% din parintii chestionati isi viseaza copiii cu studii universitare sau postuniversitare. Un procent extrem de ridicat, care – transpus in realitate – ar transforma Romania intr-o tara in care vanzarea la un magazin sau condusul unei masini, de exemplu, s-ar face doar de catre absolventi de studii superioare. Evident, dorinte care nu au prea mare legatura cu realitatea, avand in vedere ca nu toti copiii beneficiaza de capacitatile intelectuale necesare pentru a absolvi o facultate. Revenind la studiu si la realitate, aproximativ 50% din persoanele cu varsta cuprinse intre 20 si 24 de ani sunt cuprinsi intr-o forma de invatamant tertiar. Un alt aspect al studiului a avut in vedere multumirea sau nemultumirea fata de implicarea autoritatilor in problemele scolii. Astfel, 58% din chestionati s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de implicarea autoritatilor in problemele scolii, 41% declarandu-si nemultumirea fata de acest aspect.

 

Alti 24% din parinti sunt de parere ca scoala le solicita prezenta rar sau foarte rar la sedintele cu parintii. Referitor la sedintele cu parintii, imbucurator este faptul ca 84% din cei intervievati au declarat ca participa cu regularitate la aceste intalniri de la scoala, ceea ce denota interes pentru activitatea scolara a copiilor lor.
Referitor la performantele scolare ale copiilor, studiul releva foarte clar indulgenta parintilor. Practic, 87% din parinti au declarat ca apreciaza performantele scolare ale copiilor lor, pe care le-au catalogat drept bune si foarte bune. In privinta sprijinului pe care cei chestionati declara ca l-au primit, la randul lor, de la parinti, mai putin de 50% au putut da un raspuns afirmativ, ceilalti recunoscand ca nu prea au avut parte de ajutor cand erau si ei la scoala.

Si acest studiu – care s-a desfasurat in zece scoli din Bucuresti si judetele Mures, Prahova, Dambovita si Giurgiu si s-a intins pe durata a cinci luni – a confirmat ca mamele sunt mult mai implicate in educatia copiilor, si anume 63% din acestea, fata de numai 23% din tati. Un raport de 1 la 3, care nu este foarte imbucurator pentru tati, acestia dovedind o atitudine ceva mai pasiva fata de educatia si sprijinul copiilor lor fata de probleme legate de scoala. Alti 25% din parinti au declarat insa ca s-au confruntat cu probleme in educatia copiilor lor.
Lectura s-a dovedit a fi o activitate ce se pierde tot mai mult. Astfel, elevii aloca, in medie, lecturii doar patru-cinci ore pe saptamana, dar majoritatea nu obisnuiesc sa citeasca mai mult de doua ore pe parcursul unei saptamani, cartile palind tot mai mult in fata internetului. Nici cu activitatile sportive nu se prea omoara elevii, educatia fizica fiind prea putin prezenta in activitatile saptamanale ale elevilor. Ceea ce se si vede, tot mai multi elevi suferind de probleme de greutate, devenind supraponderali sau acuzand afectiuni ale aparatului locomotor tot ca un efect al activitatilor sportive mult prea reduse.

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă