14.1 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecial85% dintre bucureşteni, poluaţi fonic

85% dintre bucureşteni, poluaţi fonic

Conform datelor centralizate la nivel european, oraşul cu cea mai mare pondere din populaţie expusă la poluarea fonică (calculată pe baza raportului dintre numărul de locuitori dintr-un oraş expuşi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) şi numărul total de locuitori ai oraşului, înmulţit cu 100) este Bucureştiul.

„La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori sunt aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, declară Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, cel mai important auditor român în domeniul măsurăriilor acustice.

Conform datelor furnizate de ţara noastră forurilor europene, în topul celor mai poluate oraşe din România este Bucureştiul (85% din populaţie afectată), urmat de Constanţa, Cluj-Napoca (64%), Braşov, Ploieşti (61%), Galaţi (55%) şi Timişoara (49%). La polul opus topului de mai sus, cel mai liniştit oraş este Iaşiul, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot.

Valorile-limită din timpul zilei acceptate de legislaţia în vigoare în România sunt până în 50 db(A) pentru zonele rezidenţiale, 70 db(A) în zona aeroporturilor, străzilor principale şi căilor ferate, iar în sectoarele industriale de 65 db(A).

În urma măsurătorilor efectuate în aproximativ 250 de puncte fixe din Bucureşti, un top al celor mai poluate zone ale Capitalei din punct de vedere fonic plasează pe primul loc Bulevardul Magheru, urmat de zona Olteniţei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), Bulevardul Ghencea şi Pantelimon (zona Morarilor).

Cele mai expuse la zgomot sunt clădirile cu ieşire la marile bulevarde şi apartamentele de la etajele inferioare. În spatele blocurilor de la bulevarde, indicii de disconfort fonic sunt mult mai mici. Unele dintre cele mai liniştite străzi din Bucureşti le putem întâlni în spatele blocurilor din Drumul Taberei, Rahova, 1 Mai sau în cartiere ca Primăverii şi Giuleşti.

Conform Enviro Consult, până la jumătatea lui 2012, 25 de oraşe din România, toate cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte autorităţilor europene hărţile de zgomot.

 

Cele mai citite

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...

România, gazdă a turneului de calificare la Cupa Mondială la polo în 2025!

Veste uriașă pentru sportul românesc! România va găzdui turneul de calificare al Diviziei 1 a Cupei Mondiale la polo pe apă din 2025. Meciurile...

Mircea Geoană neagă acuzația Elenei Lasconi că s-ar fi văzut cu Tal Hanan, un personaj specializat în campanii de dezinformare

Elena Lasconi a publicat fotografii cu Tal Hanan, cunoscut pentru manipularea alegerilor la nivel global. După acest moment Mircea Geoană a reiterat că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă