Ieri a fost randul profesorilor sa se bucure sau, dimpotriva, sa se vada in postura de nepromovati, dupa ce au consultat listele cu rezultatele la concursul national unic pentru ocuparea posturilor vacante in invatamantul preuniversitar. La nivelul Capitalei, promovabilitatea medie a fost de 85,59%, cu aproape 7% mai mare decat la concursul de anul trecut.
Concret, din cei 3.109 candidati care urmau sa participe la concursul national unic din Bucuresti, la probele scrise care avut loc in 18, iar pentru unele specializari si in 19 iulie, s-au prezentat doar 2.111, restul de 998 absentand. Pe specialitati (28), promovabilitate de 100% s-a inregistrat doar la patru – limba italiana, limba latina, limba germana si kinetoterapie. De departe cea mai slaba promovabilitate s-a inregistrat la chimie (18,52%), unde au promovat doar cinci candidati din cei 27 prezenti, in timp ce la limba spaniola singurul candidat care a dat proba scrisa nu a reusit sa ia peste 5 si sa promoveze.
Promovabilitate foarte mare, peste 90%, s-a mai inregistrat la candidatii care aspira sa ocupe o catedra de educatoare (96,33%), arte plastice (95,12%), istorie (94,44%), muzica (93,62%), invatamant special (92%), geografie (91,51%), fizica (91,36%), biologie (91,23%), matematica (90,40%) si romana (90%). Ca si in 2004, fizica a dat de furca si acum, promovabilitatea fiind destul de redusa (57,89%), desi mai mare fata de anul trecut, cand a fost de doar 42,42%. Intre 60 si 90% promovabilitate s-a inregistrat la 13 discipline – invatatori, educatie fizica si sport, educatie fizica si sport-antrenori, limba engleza, limba franceza, discipline socio-umane, discipline economice, ingineri, maistri, consiliere psihopedagogica si informatica. Pe medii, de asemenea, situatia pare ceva mai buna fata de anul trecut, astfel ca din cei 1.736 candidati admisi 979 (56,39%) au reusit sa ia medii peste 7, cu 150 mai multi fata de concursul din 2004, iar 757 de candidati au luat note intre 5 si 7. Chiar daca rezultatele sunt mai bune, nu au lipsit cazuri de profesori care au luat note foarte mici, chiar si 2,20 sau prin vecinatate, cum aparea pe lista la specializarea invatamant primar, unde totusi a fost o promovabilitate foarte mare. Dar si candidati multi.
La fel ca la elevi, unde mediile generale de 10 la concursuri nationale nu sunt foarte multe, nici in cazul profesorilor situatia nu este diferita. Doar patru candidati au reusit la concursul din acest an sa ia nota 10. Este vorba de cate un candidat la educatie fizica, limba latina, biologie si invatamant special. Profesorii care sunt nemultumiti de rezultatele obtinute au dreptul sa depuna contestatii, care se pot face in termen de 48 de ore de la afisare. Pentru candidatii care au dat concursul in Capitala, contestatiile se vor depune doar la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, str. Icoanei nr. 19, sectorul 2, rezultatele finale urmand a se afisa saptamana viitoare.
Fisa de optiuni
Profesorii care au obtinut cel putin media 7 vor urma etapele prevazute de regulament si vor trebui sa completeze o fisa cu optiuni pentru a putea participa la repartitia computerizata. Depunerea fiselor de optiuni pentru catedrele vacante titularizabile in Capitala, inclusiv verificarea acestora dupa inscrierea in baza de date, se va face la sediile inspectoratelor scolare ale sectoarelor, in functie de arondarea pe discipline stabilita de ISMB. Repartitia computerizata se va face in 29 iulie, dupa care cei care vor prinde un post titularizabil vor putea rasufla linistiti si se vor bucura de vacanta.