20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial76 de profesori, prinsi in timp ce copiau

76 de profesori, prinsi in timp ce copiau

Ieri a avut loc proba scrisa a concursului national pentru ocuparea posturilor vacante din invatamantul preuniversitar, care s-a desfasurat in 149 de centre de examen, la 143 de discipline. Chiar daca sunt profesori sau aspira la un post de dascal, nu au lipsit cazurile de copiere. Astfel, 95 de candidati au fost eliminati din examen: 76 pentru frauda sau tentativa de frauda, sase din cauza lipsei actelor de indentitate, doi din cauza intarzierii si 11 pentru ca nu aveau adeverinte de studii. Unul dintre cazurile suspecte a fost la Constanta, unde o profesoara nu a dorit sub nici o forma sa-si lase geanta din mana, nici macar sigilata intr-o punga de plastic si asezata pe catedra in sala de examen, deci sub privirile ei. Mai multe echipe din MEdCT, care au fost dotate cu aparate pentru detectarea telefoanelor mobile, au mers in control la mai multe centre de examen. "Nu am inteles-o pe acea doamna profesoara de la Constanta. Nu cred ca a venit la examenul de titularizare cu bijuteriile Coroanei. Cum nu a vrut sa accepte nici o formula propusa de comisia de examen, a fost invitata sa paraseasca sala. In privinta telefoanelor mobile, a existat doar un caz.

Un domn profesor si-a lasat deschis mobilul care era intr-o sala speciala pentru pastrarea lucrurilor personale ale candidatilor. Profesorul, care l-a uitat deschis din greseala, a fost chemat si l-a inchis. In rest, nu am gasit nicaieri mobile deschise sau asupra candidatilor", ne-a spus Svetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

La concursul national de titularizare din acest an au fost disponibile 64.609 posturi (titularizabile doar 11.824), pentru care s–au inscris 51.351 de candidati. Lucrarile scrise vor fi corectate in 26 de centre universitare si cinci unitati de invatamant preuniversitar. Rezultatele se vor afisa in cel mult trei zile de la sustinerea concursului la sediul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, precum si la centrele de examen. In maximum 48 de ore de la afisarea rezultatelor, se pot depune contestatii, rezultatele finale urmand a fi comunicate pe 23 iulie.

Miza

» catedra definitiva
Repartizarea pe posturile titularizabile, pentru care conditia esentiala este obtinerea cel putin a mediei 7, se va face computerizat in 30 iulie. Posturile neocupate dupa titularizare devin netitularizabile si se vor afisa pentru urmatoarele etape ale miscarii personalului didactic – detasare la cerere si suplinire, repartizarea facandu-se prin sedinte publice, dar tot in baza mediilor obtinute la concursul de titularizare. Dascalii care nu au participat la concurs sau nu au obtinut minim nota 5 pot sa se inscrie pentru concursurile de suplinire, organizate pe
22 august.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă