Pe agentii economici constanteni nu i-a impresionat prea mult schimbarea puterii, a conducerii Ministerului Finantelor si a celorlalte institutii de stat cu raspunderi in domeniul financiar. Dovada de necontestat este lista neagra cu popriri bancare pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului o reactualizeaza periodic pentru „executarea” rau-platnicilor.
Nu mai putin de 72 de firme constantene – care de stat, care in lichidare, care din domeniul privat – au conturile blocate pana la achitarea datoriilor. Datoriile companiilor constantene ajung in prezent, cu toata denominarea, la zeci de miliarde de lei. Unul dintre principalii contribuabili la bugetul central al statului, judetul nostru figureaza tot in primele locuri si la capitolul datorii istorice.
Executarea, un castel de nisip
Din cand in cand, Finantele constantene mai aduna cate o „bucatica” din aceste datorii, dar este prea putin pentru a „subtia” cu adevarat gaura neagra. In primul semestru s-au recuperat de catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta vreo 76 miliarde de lei vechi la un volum total de peste 1.200 miliarde lei (!). Si trebuie sa ne gandim aici la faptul ca, de bine, de rau, Finantele au la indemana mijloace si personal pentru a recupera rapid creantele. AVAS abia daca reuseste sa tina o evidenta la zi a datoriilor, daramite sa le si recupereze. Singura modalitate (care insa nu prea da randament) de recuperare a datoriilor care sta la indemana AVAS ar fi executarea silita si vanzarea rau-platnicilor. Dar cum spuneam, licitatiile AVAS nu au prea mare cautare in randul investitorilor privati. Si daca tot a venit vorba despre sectorul privat, patronii constituie, alaturi de arhicunoscutele IAS, grosul debitorilor la AVAS. Explicatia este simpla – privatii au adoptat aceeasi politica pe care o practica de 15 ani firmele de stat, respectiv dezinteres total fata de achitarea obligatiunilor fata de bugetul de stat.
In acest fel se face o economie substantiala, iar cand vine – in cele din urma – executorul, activele sunt instrainate unei alte firme, astfel ca AVAS ramane cu ochii in soare.
Carnetul de partid, panaceu
Schimbarea puterii nu a modificat prea mult datele problemei. Cu exceptia programului „Executare silita contra medicamente”, mai exact masurile drastice adoptate, la inceputul acestui an, de AVAS pentru recuperarea datoriilor la asigurarile de sanatate pentru a-i face rost de bani cabinetului demisionar Tariceanu, nu s-a mai auzit de nici o actiune drastica de acest fel. Bineinteles, rau-platnicii sunt si acum aratati cu degetul, insa nu li s-a intamplat nimic. Principalul motiv: apartenenta politica a patronilor. Din acest punct de vedere, noua guvernare si-a insusit la perfectie „mostenirea grea” lasata de PSD. Ce n-au apucat social-democratii sa distruga in industrie falimenteaza acum democrat-liberalii. Prin urmare, in curand, celor 72 de oi negre constantene de pe lista AVAS li se vor adauga multe altele, fara insa ca la bugetul de stat sa se adune mare lucru.