20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial6 explozii puternice la Bagdad

6 explozii puternice la Bagdad

Şase atacuri cu bombă au avut loc marţi la Bagdad, provocând moartea a cel puţin 28 de persoane şi rănirea altor 75, a declarat un oficial din Ministerul de Interne citat de AFP, monitorizată de NewsIn.

Exploziile au avut loc în cartiere majoritar şiite din capitală, inclusiv un atentat sinucigaş la un restaurant popular din Allawi, în apropiere de strada Haifa din centrul Bagdadului, a declarat un oficial din Ministerul de Interne.

Ambulanţe şi echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului, iar o coloană mare de fum se ridica din apropiere de restaurantul vizat.

Un corespondent AFP aflat la faţa locului a declarat că trei persoane au reuşit să iasă de sub dărâmături la restaurant, deşi clădirea veche a fost distrusă în totalitate. Se pare că alţii sunt prinşi încă înauntru.

Zeci de trecători s-au strâns la locul atentatului, din apropiere de o şcoală, pentru a încerca să scoată supravieţuitori de sub dărâmături. „Îndepărtam cărămizi şi nisip pentru a găsi victime şi chiar când am reuşit să dau deoparte dărâmăturile, bărbatul pe care l-am văzut a murit”, spune Mustafa, în vârstă de 25 de ani.

Pe lângă explozia de la Allawi, o clădire s-a prăbuşit în cartierul Shuala din nordul Bagdadului, iar alte două au fost distruse la Chikouk, o tabără pentru refugiaţi. O a cincea deflagraţie a fost înregistrată la Shurta Rabiyah, în vestul capitalei irakiene.

Aceste explozii intervin după o serie de trei atentate sinucigaşe cu maşini-capcană care au vizat duminică ambasade regionale şi europene. Ministrul de externe Hoshyar Zebari, care a declarat că atacurile de duminică poartă semnătura al-Qaida, a atribuit atentatele unor grupări care vor să împiedice formarea unui nou guvern. „Este un atac politic, vizând să facă să deraieze procesul, trimiţând un mesaj că teroriştii lucrează încă”, a spus Zebari.

Atentatele au intervenit într-o perioadă în care partidele irakiene negociază formarea unui nou guvern, după ce patru blocuri politice au intrat în Parlament la alegerile generale desfăşurate în urmă cu o lună, dar niciunul nu a reuşit să aibă majoritatea parlamentară. Oficialii din domeniul securităţii avertizaseră că prelungirea perioadei de negociere a unei coaliţii guvernamentale ar putea da insurgenţilor ocazia de a destabiliza şi mai mult Irakul.

În august, două vehicule-capcană au vizat ministerele de Externe şi de Finanţe din centrul capitalei, iar atentatele din octombrie au avut ca ţintă Ministerul Justiţiei şi birourile guvernului provinciei Bagdad.

Cinci ţinte, inclusiv ministerele de Interne, Finanţe şi al Muncii, au fost lovite în decembrie, iar în ianuarie atentatele au fost comise la trei hoteluri importante.

Ţintele sunt de mare valoare, atrăgând multă atenţie din partea presei, teroriştii vor să spună că diplomaţii nu sunt în siguranţă, că oamenii de afaceri nu se pot simţi în siguranţă în hoteluri, că angajaţii guvernamentali nu sunt în siguranţă în ministere, a explicat ministrul irakian de externe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă