Aproximativ 550 de germani au plecat să lupte pentru gruparea Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, o cifră mult mai mare decât se estima până acum, a declarat ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, în timp ce șeful serviciilor de informații din Suedia a estimat că aproape 300 de suedezi se află în rândurile acestei organizații, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Conform ultimelor estimări de care dispunem, numărul a crescut. Estimăm în prezent că este vorba de 550. În urmă cu doar câteva zile am spus 450", a declarat Thomas de Maiziere, într-un interviu difuzat vineri de postul german de televiziune Phoenix.
"Comparativ cu ultimii ani, asistăm la o creștere semnificativă", a adăugat ministrul, precizând că, deși majoritatea celor care aderă la jihad plecați din Germania sunt bărbați, există totuși și câteva femei care au făcut acest lucru.
"Acești tineri (…) s-au radicalizat în Germania, în cadrul acestei societăți (…) De aceea, măsurile de reprimare a lor trebuie însoțite de acțiuni de prevenire", a adăugat oficialul german.
Pe teritoriul Germaniei, aproximativ 230 de persoane sunt în prezent considerate potențiale amenințări. "Nu putem exclude, iar în unele cazuri este chiar extrem de probabil, că ele pregătesc un atentat", a spus el.
Guvernul german a anunțat la mijlocul lunii octombrie viitoare măsuri care vor permite reținerea cărților de identitate ale posibililor islamiști radicali pentru a-i împiedica să plece să lupte în Siria sau Irak.
În același timp, șeful serviciilor de informații din Suedia, Anders Thornberg, a declarat sâmbătă la postul public de radio, SR, că aproape 300 de suedezi s-ar putea afla în rândurile organizației Statul Islamic.
"Au fost confirmate 100 de cazuri de persoane care s-au alăturat combatanților. Există, în plus, presupuse cazuri (…), apoi există cazuri neînregistrate, ceea ce ridică numărul total la 250, 300 de persoane", a explicat Thornberg.
Potrivit acestuia, numărul celor care aspiră la jihad și care au plecat spre Siria a crescut cu rapiditate.
"Acolo, mai mulți tineri suedezi se antrenează în tabere speciale, învață să devină teroriști, să utilizeze explozibili și arme", a adăugat Thornberg. "Ei depășesc barierele comportamentului uman (…), luptă și ucid alte persoane", a spus el.
La revenirea în Suedia, unii dintre ei sunt pregătiți să comită acte teroriste și sunt supuși unei mai mari supravegheri, a precizat Thornberg.
Suedia a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că intenționează să adopte o lege prin care să le interzică cetățenilor săi să participe la conflicte armate în străinătate.
În septembrie, coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, estima că 3.000 de europeni luptă pentru organizația Statul Islamic.