Cei aproximativ 500 de români din Libia, care se află acolo ca angajaţi la diverse firme din domeniul petrolier, au început să părăsească ţara încă de ieri. Guvernul român va trimite la Tripoli un avion al Tarom pentru evacuare, precum şi aeronave militare.
Ambasada României la Tripoli a primit până acum 220 de cereri de evacuare din partea cetăţenilor români aflaţi în Libia. Guvernul a decis să aloce 900.000 lei (aproximativ 215.000 euro) pentru evacuarea celor aproximativ 500 de români care se află pe teritoriul libian. „Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine (drept de) survol pentru Tripoli şi va face în zilele următoare o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile”, a declarat ministrul de Externe Teodor Baconschi, citat de Mediafax. Malta este cel mai apropiat stat european de coasta Libiei, iar cele două ţări au o relaţie diplomatică foarte bună.
Aeronava Tarom va ajunge pe aeroportul din Tripoli astăzi sau cel mai târziu mâine, iar pe aeroport se va afla permanent un reprezentant al României care va coordona evacuarea.
Românii sub asediu şi-au găsit scăparea în casele libienilor
În prezent există 17 firme din Libia care au angajaţi români, conform datelor MAE. Ministrul Baconschi a relatat că autorităţile consulare ţin foarte greu legătura cu românii din Libia, pentru că sistemele de telefonie şi de internet sunt întrerupte, iar unii români se află şi la distanţe de 1.000 km de capitala Tripoli. Baconschi a relatat că un grup de 6 români, angajaţi ai unei companii suedeze, s-a refugiat în casa unui libian, după ce campusul în care locuiau a fost atacat şi incendiat.
Alţi trei români au fost nevoiţi să doarmă în curtea unui libian, alături de alţi aproximativ 200 de cetăţeni străini, după ce campusul firmei la care lucrau a fost asediat, în Benghazi, epicentrul violenţelor din Libia.
„În condiţiile date, este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia”, a spus Baconschi, citat de Mediafax. Ieri, 80 de români au părăsit Libia, iar un grup de alţi patru români au părăsit ţara cu un avion bulgar.
Grupul Rompetrol, care are 62 de angajaţi români în Libia, a anunţat ieri că oamenii lor se află în afara zonelor de conflict, lăsând să se înţeleagă că nu îşi retrage încă angajaţii. La nivelul grupului s-a format o celulă de criză care a pus la punct un plan de evacuare, acesta urmând să fie pus în aplicare în funcţie de evoluţia situaţiei din Libia şi de condiţiile de transport.