5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial5.000 de locuitori ilegali ai centrului istoric vor fi evacuati

5.000 de locuitori ilegali ai centrului istoric vor fi evacuati

Toti cei care locuiesc ilegal in cladirile din centrul istoric al Capitalei vor fi evacuati in doua-trei saptamani, a anuntat ieri primarul general Adriean Videanu. Este vorba despre peste 5.000 de persoane, adica aproape jumatate din numarul total de locuitori ai perimetrului respectiv.

Multi dintre proprietarii carora li s-au retrocedat casele nationalizate s-au plans la primarie ca nu pot intra in imobile din cauza ca acestea sunt locuite ilegal. Majoritatea tigani, cei care au ocupat fara acte cladirile din centru nu au acceptat sa plece de bunavoie si vor trebui evacuati cu forta de autoritati. Edilul-sef al sectorului 3, Liviu Nevoita, le-a promis celor care vor fi evacuati ca ii va inscrie pe lista pentru a primi o locuinta de la primarie, cu conditia ca ei sa aiba domiciliul in sectorul 3. Daca nu au buletin de Bucuresti, ei vor trebui sa se intoarca in localitatile de domiciliu. Saptamana trecuta, autoritatile au dat afara 17 familii de rromi din casele pe care le ocupau fara acte legale. Imobilele ocupate ilegal vor fi redate proprietarilor, care vor putea incepe sa le amenajeze. Primaria le-a promis ca le va pune la dispozitie o infrastructura moderna dupa incheierea lucrarilor de reabilitare a centrului istoric. Fiecare imobil va fi bransat la retelele edilitare, iar strazile vor fi reparate. In final, se va putea locui in conditii civilizate si in centrul istoric, dupa standardele unui oras din Uniunea Europeana.
Lucrarile vor incepe in luna septembrie, dupa ce va avea loc o dezbatere publica in care cetatenii isi vor putea exprima punctele de vedere. Primarul Videanu a anuntat ca pe site-ul primariei – www.pmb.ro – va fi afisat proiectul de reabilitare a infrastructurii din centrul istoric, iar cetatenii il vor putea consulta. Timp de doua-trei luni, autoritatile publice locale vor astepta opiniile tuturor celor afectati de lucrarile din centrul istoric, precum si pe cele ale specialistilor in domeniu. „Cel care vrea sa arunce cu piatra sa o faca acum”, a declarat Adriean Videanu.
Lucrarile se vor efectua pe o suprafata de 54 de hectare, care cuprinde 57 de strazi unde sunt construite multe cladiri declarate monumente istorice. Primul pas pentru refacerea centrului istoric a fost limitarea circulatiei auto. Masura nu a fost pe placul locuitorilor din zona, care au protestat ca nu le mai merg bine afacerile din momentul in care s-a introdus interdictia. In compensatie, primaria i-a anuntat ca au la dispozitie 1.041 de locuri in parcarea recent deschisa langa magazinul Unirea. In zona centrala au mai fost amenajate cateva parcari, iar pentru cele administrate de firma Dalli locuitorii din zona au primit abonamente lunare la o treime din pret. Cei care au parcari in curtile interioare au primit drept de acces cu conditia sa nu parcheze pe trotuar. La prezentarea de ieri a proiectului a venit fostul fotbalist Ilie Dumitrescu, care a protestat pentru ca nu a primit drept de acces la firma sa, al carei sediu este situat in zona respectiva. Acesta i-a acuzat pe edili ca practica discriminarea, iar acestia i-au promis ca ii vor rezolva problema.

In septembrie incep lucrarile

Edilii au anuntat ca in luna septembrie vor incepe lucrarile de reabilitare a infrastructurii din centrul istoric. Specialistii de la Ministerul Culturii s-au oferit sa ajute in activitatea de restaurare si evaluare a monumentelor istorice. Pentru acest proiect s-au alocat 9,5 milioane de euro provenite dintr-un credit de la BERD, iar suma va putea fi majorata cu peste 20 de milioane de euro din emisiunea de eurobonduri a Primariei Capitalei. Banii vor fi utilizati pentru introducerea tuturor retelelor edilitare si refacerea drumurilor. Proiectul de reabilitare are ca scop refacerea climatului de odinioara, dar cu facilitati moderne si stimularea activitatilor economice si sociale. Programul include reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare, gaz metan, electricitate, telefonie, pasaje pietonale si iluminat stradal. Scopul general – impulsionarea restaurarii zonei si stimularea investitiilor realizate de proprietari pentru modernizarea cladirilor. Zona va deveni mult mai atractiva atat pentru locuitori, cat si pentru vizitatori si va facilita dezvoltarea suplimentara a magazinelor specializate, restaurantelor, cafenelelor si altor activitati economice.

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă