20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial45 de femei arse pe rugul neglijentei

45 de femei arse pe rugul neglijentei

Tragedie in Rusia. Incendii izbucnite in aceeasi zi in doua clinici, una din Moscova si una din Siberia, au provocat zeci de victime, care si-au trait ultimele clipe in teroare, neavand nicio sansa sa scape de flacarile ucigase. Autoritatile erau ieri aproape sigure ca incendiile au fost provocate de maini criminale.

Primul incendiu a izbucnit la o clinica de dezintoxicare pentru dependenti de droguri si de alcool din Moscova, in aripa destinata femeilor. Declansat intr-un bufet de la etajul al doilea (din opt) al cladirii spitalului nr. 17, la ora 1:40 noaptea, ora locala, focul s-a extins rapid. In cladire se aflau 177 paciente si 15 membri ai personalului. Pana la sosirea pompierilor, 45 de femei (intre care doua angajate ale clinicii) au murit. Alte zece persoane au fost grav ranite.
Pacientele clinicii erau inchise in saloane ce aratau ca niste celule de inchisoare, incuiate, zavorate si cu gratii la ferestre, neavand nicio posibilitate de a iesi fara ajutor din afara, chiar in situatii de urgenta. Mai mult, peretii coridoarelor spitalului erau acoperiti cu un material plastic, care a contribuit la extinderea rapida a focului si a degajat, prin ardere, gaze toxice, ducand la pierderea cunostintei. Cladirea nu avea decat o singura iesire de urgenta. Pe timpul noptii, iesirea principala din cladire era blocata cu o poarta metalica incuiata, pe care angajatii spitalului nu au putut sa o deschida la timp, iar iesirea secundara a fost blocata de fum.
Rudele victimelor au fost socate la gandul chinurilor suferite de acestea in ultimele clipe de viata. „Judecand dupa pozitia cadavrelor, femeile au incercat cu disperare sa iasa”, a declarat ministrul adjunct pentru situatii de urgenta, Aleksandr Chupriyan.
Seful serviciului de prevenire si stingere a incendiilor din Moscova, Viktor Klimkin, a denuntat aceste grave incalcari ale normelor de siguranta si a cerut inchiderea imediata a spitalului, construit in 1982. Un grup de experti care efectuasera o inspectie a cladirii in lunile februarie si martie recomandasera inchiderea temporara a spitalului pentru remedierea incalcarilor constatate ale normelor de siguranta, dar autoritatile s-au limitat la un avertisment dat administratorilor spitalului. Centrele de dezintoxicare din Rusia sunt adevarate „fortarete”, pentru a preveni eventualele tentative de fuga ale pacientilor sau aducerea de droguri din exterior.
Seful inspectorilor pompieri, Iuri Nenasev, a declarat ca este „90 la suta sigur” ca incendiul a fost declansat intentionat, posibil de catre o pacienta. Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a declarat, de asemenea, ca „este foarte sigur” vorba despre o incendiere „criminala”. Surse apropiate anchetei au declarat pentru agentia Interfax ca una dintre ipoteze este aceea ca focul a fost declansat de o pacienta care a vrut sa se razbune pe medici pentru ca acestia refuzau sa ii dea droguri si ca autoarea a murit in incendiu.
Procuratura din Moscova a anuntat deschiderea unei anchete penale pentru „distrugere intentionata” si „incalcarea normelor de siguranta in caz de incendiu”.
Acesta a fost cel mai grav incendiu din Moscova dupa cel din 1977, de la Hotelul Rossia, cand 42 de persoane au murit si alte 50 au fost ranite. Anul trecut, tot in decembrie, sapte persoane au murit intr-un incendiu declansat la un azil pentru bolnavi psihic din apropierea capitalei ruse. In 2003, un incendiu izbucnit intr-un camin pentru studenti straini al Universitatii „Prietenia intre popoare” a provocat moartea a 38 de tineri si ranirea altor aproximativ 170.

Tragedie in Siberia

Sambata dupa-amiaza, un incediu a izbucnit si la o clinica de neuropsihiatrie din regiunea Kemerovo, in sudul Siberiei. Cel putin noua persoane au murit si 16 au fost ranite in aceasta noua tragedie. In clinica se aflau, in total, 223 de pacienti.
Ancheta a indicat pana acum o serie de nereguli. Potrivit ITAR-TASS, doar doi dintre cei sapte angajati care ar fi trebuit sa fie la serviciu in momentul declansarii incendiului au fost, de fapt, prezenti. De asemenea, va trebui sa se raspunda la intrebarea de ce, in conditiile in care alarma de incendiu s-a declansat la spital la ora 17:15 (GMT), pompierii nu au fost alertati decat o ora si jumatate mai tarziu. Tot potrivit ITAR-TASS, angajatii spitalului au incercat initial sa stinga ei focul, fara a cere ajutor.
Incendiul a distrus 1.200 de metri patrati din acoperis si 600 de metri patrati din al doilea etaj al caldirii (ultimul).
Cladirea de caramida a spitalului dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar a fost renovata recent si dotata cu un sistem de alarma contra incendiilor, a declarat guvernatorul regiunii Kemerovo, Aman Tuleiev.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă