UPDATE 22.35: Orice acţiune a Guvernului ungar bazată pe un referendum invalid privind cotele de redistribuire a imigranţilor ar fi „neconstituţională”, a declarat Gyula Molnar, liderul Partidului Socialist (PSU, de opoziţie), citat de MTI, potrivit Mediafax.
Dacă premierul Viktor Orban ar acţiona în vreun fel invocând referendumul, mandatul său ar deveni ilegitim, a spus Molnar. Datele preliminare privind prezenţa la referendum sugerează că aceasta nu ar fi atins pragul necesar de 50 la sută pentru ca votul consultativ să fie declarat valid. Molnar a mai spus că luni „lucrurile vor reveni la normal”.
Andras Patyi, şeful Comisiei Naţionale Electorale, a declarat cu puţin timp înainte de închiderea urnelor că este de aşteptat ca rata de participare la referendum să fie de peste 40 la sută, dar că este puţin probabil ca aceasta să atingă pragul necesar de 50 la sută pentru ca votul consultativ să fie declarat valid.
UPDATE 20.30: 95 la sută dintre ungurii care au participat la referendum au votat contra migranților, însă prezența la referendum a fost scăzută, așa că votul va fi declarat invalid, relatează Reuters, citând thinktank-ul Nezopont.
Potrivit unui parlamentar al partidului aflat la guvernare, se estimeaza ca prezenta la referendum va fi de circa 45%. Pentru ca o consultare populara sa fie valida in Ungaria este nevoie de o prezenta la vot de peste 50%.
Si sondajele de dinaintea scrutinului au sugerat ca nu se va atinge acest prag, dar ca optiunea majoritara va fi pentru respingerea cotelor obligatorii de refugiati. Votul consultativ din Ungaria pe tema cotelor de imigranţi s-a încheiat oficial la ora locală 19.00
19.45: Oficiul Naţional Electoral din Ungaria a anunţat că duminică, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), 2.448.614 persoane (30,66 la sută din numărul total de alegători) au votat în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană, relatează MTI, potrivit Mediafax.
Cel mai mare număr de participanţi la vot a fost înregistrat până la acea oră în judeţul Vas (35,45 la sută), iar cel mai mic în judeţul Borsod-Abauj-Zemplen (28,58 la sută). La Budapesta, rata de particopare la vot până la ora locală 15.00 a fost de 27,38 la sută.
18.50: Aproximativ 70 la sută din persoanele care s-au înscris la Consulatul General al Ungariei din Cluj să voteze la referendumul privind migranţii şi-au exprimat, până la ora 17.00, o opţiune, în timp ce cei care au dublă cetăţenie au depus, în cadrul aceluiaşi proces, câteva mii de buletine de vot. Bekefi Annamaria, reprezentant al Consulatului General al Ungariei, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că procesul de votare în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană s-a desfăşurat normal.
16.25: 23,5 la sută dintre ungurii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea în referendumul privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană, relatează MTI, conform Mediafax.
La Budapesta, rata de particopare la vot până la ora locală 13.00 a fost de 21,31 la sută.
Premierul ungar Viktor Orban a organizat duminică un referendum, cerând populației să voteze împotriva relocării refugiaților, impuși de UE prin cote obligatorii pentru țările membre.
Poziția „NU” a Guvernului la acest referendum se așteaptă să influențeze masiv votul celor 8,3 milioane de cetățeni. Orban speră să obțină un decisiv 50 plus 1, care i-ar valida politica antirefugiați. Întrebarea este: „Vrei ca Uniunea Europeană să aibă mandat să impună așezarea cetățenilor non-ungari în Ungaria, chiar și fără aprobarea Parlamentului?” Pentru a obține un vot negativ și a trimite un mesaj la Bruxelles, agenții guvernamentale au desfășurat o campanie agresivă, xenofobă, asociind valul de refugiați și migranți cu terorismul. Într-o scrisoare adresată poporului, publicată sâmbătă în „Magyar Idok”, Orban scria: „Putem să trimitem Uniunii Europene mesajul că depinde numai de noi, cetățenii europeni, să forțăm, împreună, Uniunea, să revină la termenii normalității. Sau să se distrugă.” Premierul consideră că doar Budapesta poate decide asupra politicilor privind migranții, deoarece este o chestiune de siguranță națională. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului acuză Guvernul că încurajează xenofobia și că-i tratează inuman pe refugiați. Peste 1.500 de persoane au demonstrat împotriva referendumului, însă mai multe sondaje de opinie arată că 80% dintre cetățenii ce-i dau curs votează „Nu”, conform poziției guvernamentale.
Referendumul a costat 40 de milioane de euro, dar partea interesantă este că acesta nu poate anula decizia UE de relocare a unei cote de migranți pe teritoriul Ungariei. Cel mult, dă un vot politicii premierului ungar.