5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecial40 de migranți au INCENDIAT un centru de primire din Grecia, revoltați...

40 de migranți au INCENDIAT un centru de primire din Grecia, revoltați că procesarea cererilor durează prea mult

În jur de 40 de solicitanţi de azil au declanşat luni un incendiu într-un centru de refugiaţi şi migranţi din Chios pentru a protesta împotriva faptului că examinarea solicitărilor de azil durează prea mult, afirmă o sursă din poliţie citată de AFP, informeaă Agerpres.

Este al treilea moment tensionat produs de la 2 iunie şi până în prezent în taberele pentru migranţi şi refugiaţi de pe insulele din partea estică a Mării Egee, unde sunt cazaţi în prezent circa 8.500 de oameni. 

În centrul de primire Sauda din Chios, incidentele au fost provocate după-amiază de circa 40 de solicitanţi de azil, care au dat foc la pubele şi la două corturi mari ale unor societăţi umanitare, a precizat aceeaşi sursă din poliţie. 

Conform sursei citate, ei au afirmat că protestează împotriva duratei examinării cererii lor de azil. 

Unul dintre manifestanţi a ameninţat că-şi va ucide copilul şi soţia când poliţiştii au intervenit pentru a restabili calmul, au relatat surse din poliţie. 

Poliţia a efectuat patru reţineri şi situaţia se află în prezent ‘sub control’. 

Înfruntările între refugiaţi şi migranţi, urmate de incendii, s-au soldat cu şase răniţi la Samos joi, după ce incidente de acelaşi tip au dus la rănirea a circa zece persoane la Lesbos în noaptea precedentă. 

În baza acordului UE-Ankara care vizează limitarea numărului migranţilor veniţi în Europa din Turcia prin insulele greceşti, persoanele ajunse în Grecia după 20 martie sunt toate reţinute. Principiul acordului este ca ele să fie retrimise în Turcia, în special refugiaţii sirieni. Dar pentru a încerca să evite sau să întârzie aceste repatrieri, majoritatea celor sosiţi cer azil în Grecia, suprasolicitând serviciile competente.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă