Cu o suprafaţă de aproape 2,78 milioane kmp, Argentina reușește să atragă milioane de turiști anual prin relieful său dispus în trei trepte, câmpie, podișuri și munți, completat cu lacuri și fluvii exotice.
A doua ţară ca mărime din America Latină, după Brazilia, se învecinează la nord cu Bolivia şi Paraguay, la nord-est cu Brazilia, la est cu Uruguay şi Oceanul Atlantic iar la vest cu Chile. Argentina include şi arhipelagul Ţara de Foc (Tierra del Fuego), despărţit de continentul american prin Strâmtoarea Magellan.
Relieful ţării este dispus în trei mari trepte: Munţii Anzi (în vest, la graniţa cu Chile), podişurile Patagoniei (în sud) şi câmpiile Pampa şi Chaco. Anzii sunt ca o veritabilă barieră naturală, cu vârfuri care trec, în jumătatea nordică, de 6.000 metri, Aconcagua (6.962 m) fiind cel mai înalt din întreg lanţul Andin. În jumătatea sudică, culmile Anzilor depăşesc 4.000 metri, aici putând fi văzuţi gheţari, custuri, văi, lacuri glaciare.
Un alt punct de atracţie pentru excursionişti este Parcul provincial Tupungato, dominat de vulcanul cu acelaşi nume (6.800 metri) şi înconjurat de gheţari.
Munţii Anzi atrag alpinişti din toate colţurile lumii. Unul dintre principalele centre de alpinism se află în provincia Mendoza, unde se află vârful Aconcagua. Tot în Anzi, vârfuri mai puţin joase (între 5.300-5.700 metri) sunt Catedral, Cuerno, Tolosa, Almacenes. Amatorii de schi pot merge, spre exemplu, în staţiunea Las Lenas din Anzi.
Pampas și Patagonia
Podişurile Patagoniei (‘’mesetas’’) sunt faliate, scăzând în trepte, de la 1.600 m, spre ţărmul înalt al Oceanului Atlantic. În centrul ţării se află Pampas, o câmpie uriaşă, cu zone joase şi culmi izolate, cu mari ferme (‘’estancias’’) unde sunt crescute bovine.
În nordul ţării se află o altă câmpie, Chaco.
În Pampa şi Patagonia vegetaţia este predominant ierboasă, în Chaco întâlnim savane cu pâlcuri forestiere de quebracho şi guayacan, în Anzi – păduri de aracauria, în nord-est – păduri tropicale umede, cu liane şi bambuşi, iar în Puna de Atacama întâlnim cactuşi. Prin caracteristicile sale geografice, pampas-ul sau cascadele asurzitoare, deşerturile din nord-vest, munţii înalţi sau gheţarii din Tierra del Fuego (Ţara de Foc), Argentina prezintă un interes deosebit pentru amatorii de turism.
Parcul Naţional El Palmar
Un loc important în rândul atracţiilor turistice îl ocupă parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale. Între acestea se numără: Parcul Naţional El Palmar, renumit pentru palmierii săi; Parcul Naţional Los Cardones, desemnat parc naţional în 1997, aici fiind protejaţi cactuşii şi diverse specii în pericol; Parcul Naţional Iguazu (fondat în 1909); Parcul Naţional Laguna Blanca, unde se găsesc un lac mare şi numeroase specii deosebite de păsări, precum lebede cu gâtul negru, flamingo, vulturi ş.a.; Parcul Naţional Lanin (fondat în 1937, numele acestuia vine de la vulcanul Lanin, aflat la graniţa cu Chile), renumit pentru sezonul de pescuit păstrăvi; Parcul Naţional al Gheţarilor, din sudul Patagoniei.
Rio de la Plata
Alte zone sau obiective turistice sunt litoralul estuarului Rio de la Plata, cu renumite staţiuni balneare, între care Mal del Plata, regiunile cu vestigii ale civilizaţiilor prehispanice, Patagonia cu splendidele peisaje montane ş.a. Mar del Plata, pe coasta atlantică, denumită şi „Perla Atlanticului“, a fost fondată spre finele secolului al XIX-lea, dar a început să fie renumită din 1930. Este cunoscută pentru plajele şi pentru casinoul de aici, precum şi pentru evenimentele organizate (Festivalul Naţional al Oceanului, Festivalul Naţional de Pescuit, Festivalul Internaţional de Film ş.a.). Alte staţiuni renumite sunt San Clemente del Tuyu, Pinamar sau Mar Chiquita.
Rio Iguazu
O vedere spectaculoasă oferă şi cascadele de pe Rio Iguazu, râu care curge de-a lungul graniţei dintre Brazilia şi Argentina, sau vulcanul Ojos del Salado, cu înălţimea de 6.864 metri, cel mai înalt vulcan din lume, aflat în vestul ţării, lângă graniţa cu Chile. Pot fi vizitate, de asemenea, ruinele de la San Ignacio Mini (misiune iezuită întemeiată la începutul secolului al XVII-lea), sit ce a fost inclus pe lista Patrimoniului universal UNESCO. Tot în Patrimoniul UNESCO se află şi situl Valle de la Luna (Parcul provincial Ischigualasto) din provincia San Juan (vestul ţării), unde pot fi admirate formaţiunile de gresie formate de-a lungul mileniilor prin acţiunea apei şi a vântului.