5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecial350 de poliţişti vor fi detaşaţi pe litoral în perioada 1 iulie...

350 de poliţişti vor fi detaşaţi pe litoral în perioada 1 iulie – 31 august

Un număr de 352 de poliţişti vor fi detaşaţi pe litoral, în perioada 1 iulie – 31 august, pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică potrivit Agerpres.

 

Potrivit sursei citate, misiunea poliţiştilor este de a preveni evenimentele ce ar putea afecta viaţa, integritatea sau patrimoniul celor aflaţi în această perioadă pe litoral.

Pentru asigurarea măsurilor de ordine necesare asigurării climatului de linişte şi siguranţă pe litoral, poliţiştii vor fi detaşaţi în două serii, prima serie în perioada 1 – 31 iulie, iar a doua serie în perioada 1 – 31 august.

Instructajul primei serii, formate din 176 de poliţişti, a avut loc sâmbătă, în prezenţa directorului Direcţiei de Ordine Publică, chestor de poliţie Dumitru Jianu, şi a directorului Direcţiei Rutiere, comisar-şef de poliţie Lucian Diniţă.

Din totalul poliţiştilor detaşaţi pe litoral în prima serie, 127 fac parte din structurile de ordine publică, 20 din cele de investigaţii criminale, 16 sunt poliţişti rutieri, cu motociclete, iar 13 sunt tehnicieni criminalişti.

Pentru asigurarea cazării poliţiştilor detaşaţi s-a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale.

Misiunea poliţiştilor în perioada sezonului estival se va desfăşura conform Planului de acţiune în sistem integrat Litoral 2012 aprobat de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi are ca scop prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură penală sau contravenţională ce pot afecta climatul de ordine şi siguranţă publică.

Astfel, activităţile de menţinere a ordinii publice se vor desfăşura în sistem integrat prin constituirea de patrule mixte (poliţişti – jandarmi, poliţişti – poliţişti de frontieră) şi patrule de jandarmi, suplimentar faţă de măsurile luate la nivelul IPJ Constanţa.

Prin modul în care au fost organizate măsurile de ordine se urmăreşte realizarea unor dispozitive eficiente care să aibă o intervenţie fermă şi rapidă la orice sesizare primită din partea cetăţenilor, principiul de acţiune fiind “cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului sesizat intervine”, se mai arată în comunicatul de presă.

Pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirea evenimentelor nedorite poliţiştii vor fi prezenţi zi de zi în trafic pe căile rutiere ce converg spre litoral.

De asemenea, Poliţia Autostrăzi a realizat un dispozitiv flexibil de supraveghere a traficului rutier, asigurând prezenţa permanentă a poliţiştilor pe căile rutiere către Marea Neagră.

Prin intermediul Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, conducătorii auto vor fi informaţi în permanenţă cu privire la valorile de trafic, eventualele blocaje şi rute ocolitoare.

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului rutier în zona de frontieră, în judeţele Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Giurgiu vor avea loc acţiuni comune cu poliţişti rutieri din Bulgaria.

Totodată, poliţiştii rutieri vor acţiona împreună cu specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor aflate sub influenţa produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, care conduc pe drumurile publice.

Forţele de ordine publică nu vor mai desfăşura activităţi pe plajă, în afara celor de constatare şi la sesizarea producerii unor evenimente, întrucât conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor, cu ultimele modificări, asigurarea protecţiei turiştilor revine societăţilor ce administrează aceste plaje.

O atenţie deosebită va fi acordată laturii de prevenire şi pregătire antiinfracţională a populaţiei, punându-se accentul pe stabilirea unor relaţii de parteneriat cu cetăţenii, prin desfăşurarea de activităţi de consiliere şi informare.

Întrucât litoralul românesc reprezintă un punct de atracţie atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, Poliţia Română le recomandă celor aflaţi pe litoral să adopte măsurile minime de siguranţă, de protejare a bunurilor şi valorilor pe care le deţin, pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor şi să respecte normele legale în vigoare.

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă