16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial32 de tablouri valoroase, confiscate pe Aeroportul Otopeni. Vezi unde urmau să...

32 de tablouri valoroase, confiscate pe Aeroportul Otopeni. Vezi unde urmau să ajungă

32 tablouri şi schiţe, semnate de către pictorul şi arhitectul de origine română Marcel Iancu au fost găsite, pe Aeroportul Otopeni, în trei colete care aveau ca destinaţie Israel. Aceste colete urmau să fie scoase din ţară ilegal. 

”Coletele aveau ca expeditor un cetăţean român, fiind destinate unei persoane din Israel, fără să fie însoţite de documente legale de export.

Pentru că obiectele respective nu erau însoţite de certificat de export eliberat de către Ministerul Culturii şi erau susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, acestea au fost trimise spre expertizare Muzeului National de Artă”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Joi,  01.08.2013, o comisie de specialişti din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României a informat că în urma expertizei s-a stabilit că lucrările sunt autentice, autorul lor fiind Marcel Iancu şi că sunt susceptibile a face parte din patrimoniul naţional.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare, fără certificat de export, a oricăror acte sau fapte care constituie „operaţiuni de export ilegal de bunuri cultural mobile”, fapta prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin. 1 şi 4 din Legea 182/2000, la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate masurile legale ce se impun.

Până la finalizarea cazului, tablourile şi schiţele au fost lăsate în custodia Muzeului Naţional de Artă.

Cele mai citite

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...
Ultima oră
Pe aceeași temă