19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial300.000 euro despagubire pentru ca a fost torturat

300.000 euro despagubire pentru ca a fost torturat

Timisoreanul Vasile Cosma va primi despagubiri totale de 300.000 de euro pentru ca a fost inchis si torturat timp de sase ani in vremea regimului comunist, fara sa fi fost vreodata judecat si condamnat.

Dupa cinci ani de plimbari prin salile de judecata, Curtea de Apel Timisoara a hotarat ca Vasile Cosma, barbatul in varsta de 86 de ani care a facut puscarie in inchisorile comuniste in perioada 1947-1953, sa primeasca din partea statului roman despagubiri ce reprezinta daune morale si materiale in valoare de 300.000 de euro. Acesta a facut sase ani de inchisoare, imediat dupa abdicarea fostului suveran al Romaniei Mihai I, deoarece a fost considerat de noul regim comunist un individ periculos. Imediat dupa ce a implinit 18 ani, s-a inrolat in trupele speciale de parasutisti, fapt care i-a adus in 1947 arestarea. Asta, deoarece el si colegii lui erau considerati un pericol pentru regimul comunist. In seara zilei de 30 decembrie 1947, el era la un coleg cand a fost retinut.

 

Primele cinci luni de detentie, Vasile Cosma le-a petrecut in arestul Securitatii, unde era batut zilnic pentru a recunoaste ca vrea subminarea puterii de stat. De acolo, el a fost dus in lagarul de munca de la Canalul Midia-Navodari. Vasile Cosma a trebuit sa faca fata torturii la care era supus aproape zilnic. Barbatul a fost inchis la Aiud, Ocnele Mari si Canalul Midia aproape sase ani, fara a fi vreodata judecat si condamnat, iar dupa eliberare a avut doi ani domiciliu obligatoriu in Timisoara. El a pierdut in puscariile comuniste cei mai frumosi ani din viata. Dupa eliberare a fost nevoit, desi absolvise Liceul Economic la Cluj, sa sape santuri sau sa taie lemne pentru a supravietui.

Ajuns la 86 de ani, el are o pensie de numai 700 de lei cu care se descurca greu. Bataile primite in lagar au lasat urme adanci. Barbatul ar avea acum nevoie de o interventie chirurgicala la coloana, in China, care l-ar costa peste 100.000 de euro. Aceasta, deoarece in urma batailor primite in carcera,
i-a fost distrusa coloana vertebrala, lichidul cefalo-rahidian nu mai poate circula normal, iar batranul este tot timpul ametit, neputand sa mearga singur pe strada. In plus, va mai trebui sa plateasca si costurile unui insotitor, pentru ca nu se poate deplasa singur. In urma cu cinci ani, Tribunalul Timis a stabilit ca acesta are drept la despagubiri.

Aparatorul lui Vasile Cosma, avocatul Florin Kovacs, a declarat ca fiecare zi de tortura costa statul roman cate 177 de euro. "Este primul caz de asemenea natura prin simplul fapt ca acest om nu a fost niciodata condamnat. Curtea de Apel Timisoara a pronuntat o sentinta definitiva, prin care Vasile Cosma va fi despagubit cu echivalentul a 300.000 de euro, suma reprezentand daune morale si materiale pe care le-a suferit victima, incepand cu data de 3 decembrie 1947", a spus Kovacs.
Dupa pronuntarea sentintei, Smaranda Enache, presedinta Ligii Pro Europa, s-a declarat nemultumita fata de situatia justitiei romanesti, in contextul in care din ce in ce mai multi romani apeleaza la CEDO dupa ce instanta nu le solutioneaza cazurile. "Cunosc un caz similar, al unui cuplu care dupa ‘90 a ajuns la CEDO pentru refuzul unui caz in instanta.

 

Probabil cea mai acuta problema a justitiei este in ce masura este independenta si eficienta. Romania este membra UE, dar este al treilea stat ca numar de plangeri la CEDO, dupa Rusia si Turcia, si acesta trebuie sa fie un semnal de alarma. In 10 decembrie se implinesc 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului la ONU. In acest context, instanta din Romania trebuie sa acorde o mai mare atentie acestor probleme."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă