3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial3.000 de hectare, contaminate cu deseuri miniere

3.000 de hectare, contaminate cu deseuri miniere

Numarul iazurilor din industria miniera reprezinta o treime din totalul iazurilor din tara. Pentru ecologizarea zonelor miniere s-au tot dat bani, dar nici aceasta oportunitate nu le putea scapa smecherilor care stiu sa ia banii degeaba, facand treaba de mantuiala. Nu de mult, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu apreciau ca lucrarile de stabilizare a haldelor de steril de pe Valea Jiului au fost facute „dupa ureche”. Chiar si Ministerul Economiei si Comertului explica proastele lucrari de ecologizare prin atribuirea proiectelor unor ageamii in domeniu, aducandu-se un prejudiciu de cel putin 50 miliarde de lei vechi prin alegerea unor firme neconforme.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a identificat nu mai putin de 170 de situri contaminate, pe 2.725 hectare in industria extractiva si 232 situri contaminate, pe o suprafata de 2.664 hectare, in industria petroliera.
„Am lansat, la nivelul ministerului, oferta de realizare a unui studiu de inventariere atat a iazurilor si a haldelor miniere, cat si a batalurilor din industria petroliera, ca material de baza pentru obligatia de inventariere rezultata din Directiva (Directiva Consiliului Uniunii Europene privind gestionarea deseurilor din industriile extractive – n.r.). Studiul se va realiza cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului, cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu si al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului”, a spus Attila Korodi, secretar de stat la MMGA.

MMGA se indatoreaza cu 400 de milioane de euro

O initiativa importanta a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor este cea prin care a fost aprobata contractarea unor sume importante pentru inchiderea si ecologizarea zonelor afectate de activitatea miniera. Prin Memorandumul incheiat cu Ministerul Finantelor Publice, s-au prevazut 77,3 milioane euro pentru iazurile prevazute in Cap. 22 – Mediu; 42,79 milioane euro pentru iazuri necuprinse in Cap. 22; 61,85 milioane euro pentru depozitele de steril, 108 milioane euro pentru depozitele de cenusa; 110,06 milioane euro pentru ecologizarea incintelor miniere inchise. Pentru valorificarea acestei oportunitati de finantare, in valoare de 400 milioane de euro, este nevoie de urgentarea elaborarii documentatiilor si a promovarii lucrarilor de investitii privind punerea in siguranta a iazurilor de decantare din industria miniera.

Procesul de inchidere a minelor este necorespunzator

Potrivit Planului de implementare pentru Directiva 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor, industria extractiva a minereurilor a avut in exploatare, la data incheierii negocierilor cu UE, 21 de iazuri de decantare. Dintre acestea, 16 isi vor sista depozitarea pana la 31 decembrie 2006, iar pentru cinci iazuri s-a solicitat perioada de tranzitie pana cel tarziu la 31 decembrie 2011.
Impact negativ asupra mediului il au atat depozitele inchise, in curs de sistare a activitatii, cat si cele in functiune care nu indeplinesc conditiile cerute de prevederile directivelor in domeniu. Procesul de inchidere a minelor este necorespunzator – aceasta este constatarea facuta de catre reprezentantul MMGA. La 16 obiective miniere inchise in 2001, controalele efectuate in 2006 au aratat o situatie dezastruoasa.

800 de milioane de euro din fondurile structurale

In Programul Operational Sectorial-Mediu, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a prevazut ca una din axele prioritare sa fie dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate. Sume importante, de aproape 800 de milioane de euro din fondurile structurale, vor fi destinate acestei axe prioritare, pentru perioada 2007-2013.
Prioritatile sunt realizarea cadrului legislativ unitar pentru procesul de inchidere a perimetrelor miniere; definirea riguroasa a criteriilor pentru clasificarea instalatiilor si a standardelor de analiza; selectia riguroasa a proiectantului, constructorului si asistentei tehnice; alegerea solutiilor de proiectare pentru retinerea poluantilor cat mai aproape de sursa, fara angajarea unor cheltuieli exagerate; predarea terenurilor reabilitate si ecologizate administratiei locale; reglementarea si solutionarea problemelor privind monitorizarea post-inchidere, exploatarea si intretinerea statiilor de epurare; dezvoltarea cursurilor de pregatire profesionala pentru personalul implicat in activitatile specifice desfasurate in cadrul procesului de inchidere.


Comisarii Garzii de Mediu au vazut cu ochii lor cum s-a asigurat protectia haldelor de steril. Garduri de nuiele – aceasta este solutia mileniului aleasa de pseudospecialistii in ecologizare. Gura multor mine a fost inchisa cu cateva scanduri. Asa ca Valea Jiului, dar nu numai, poate fi raiul ecologizarii dupa ureche. La Aninoasa, in 2005, s-a produs o alunecare de teren pe care se afla o halda de steril, inundand un intreg cartier. Ceva asemanator a avut loc si la Lupeni, tot ca o consecinta a „lucrarilor eco” facute de mantuiala. Fiecare roman care plateste impozit contribuie la bugetul destinat ecologizarii, buget din care se platesc lucrari facute in dorul lelii.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă