13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecial28 de primari din sud-estul Turciei au fost demiși

28 de primari din sud-estul Turciei au fost demiși

28 de primari din mai multe comune din sud-estul Turciei au fost revocați, duminică, din funcție, fiind suspectați că ar avea legături cu separatiștii sau cu autorii lovituri de stat eșuate din 15 iulie, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

 Dintre acestea, 24 de localități erau administrate de către Partidul Democratic al Poporului (HDP), o formaţiune prokurdă.

„Această reorganizare ilegală, care dispreţuieşte voinţa alegătorilor şi face ca autoriăţile locale alese şi instituţiile să fie inutile, nu are nicio bază pentru noi. Această decizie ilegală şi arbitrară va conduce la o intensificare a problemelor actuale în oraşele kurde iar chestiunea kurdă va deveni irezolvabilă”, a precizat HDP, care neagă că ar avea vreo legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Cele mai citite

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale legale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...

Procesul lui Vlad Pascu, amânat

Procesul în dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai,...

Ciolacu, despre demiterea șefului APIA: Este DNA sesizat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în cazul demiterii directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ...
Ultima oră
Pe aceeași temă