35.5 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecial240 de filme vin la Cluj

240 de filme vin la Cluj

Organizatorii şi-au propus să surprindă publicul cu cât mai multe evenimente

Ediţia din acest an a Festivalului inter-naţional de film Transilvania (TIFF) va începe în 28 mai. Până în 6 iunie, evenimentul propune publicului iubitor de film cea mai bogată selecţie de filme şi cele mai spectaculoase evenimente alături de nume grele ale cinema-tografiei românâneşti şi internaţionale.

„Cred că e anul în care avem cei mai mulţi invitaţi din străinătate”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Cinefilii vor putea urmării 240 de filme, din care doar 37 scurtme-traje. Ele vor fi proiectate în locuri deja devenite tradiţionale pentru eveniment: Cinematograful Arta, Republica, Cinema City şi Echinox.

Anul acesta, Fabrica de pensule, Taverna şi sala Auditorium Maximum a Universităţii vor găzdui proiecţii de film. Festivalul aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti în domeniul cinematografiei.

Invitat cu faimă

Ediţia cu numărul nouă îl va avea ca invitat special pe Wim Wenders, regizor, scenarist, director de imagine şi producător de filme. Considerat una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, Wenders este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii ’70. Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, fotografia sau critica de film. Publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe cineastul german la proiecţiile din cadrul secţiunii 3×3, precum şi în cadrul unui masterclass pe care artistul îl va susţine la Cluj. Tema ediţiei e inspirată de StarWars şi îi are ca protagonişti pe Florin Piersic jr. şi pe tatăl său, deghizat în Darth Vader. Acţiunea are loc la Cinema Republica, unde din această vară va funcţiona cafeneaua lui Florin Piersic sr. Printre numele grele ale filmului românesc se numără şi Oana Pelea, Marcel Iureş, Anamaria Marinca şi Victor Rebenciuc. 

 

Performanţe marcante

Wim Wenders este unul dintre cei mai importanţi invitaţi din istoria TIFF. Lista personalităţilor marcante ale cinematografiei europene care au vizitat până acum festivalul: Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg sau Lukas Moodysson. Regizorul german are în palmares până acum 45 de titluri de performanţă în cinematografie: Palme d’Or, Leul de Aur, Premiul Academiei Europene de Film şi nominalizarea la Premiul Oscar pentru filmul „Buena Vista Social Club” din 1999.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 6,6 miliarde de lei de la bănci, în iulie 2024

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iulie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se...

Cum va putea fi schimbat Joe Biden de către democrați?

În luna august are loc Convenția democraților, la care se va reinvesti Joe Biden sau va fi schimbat. “El nu va fi nominalizat oficial până...

Analiză ANM: Producția de grâu şi porumb, sub amprenta caniculei. Secetă și nopți tropicale

Vremea caniculară va afecta producția de gâru și porumb, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie până pe 5 iulie 2024. Seceta pedologică...
Ultima oră
Pe aceeași temă