7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecial21.000 de sticle de vin vechi, "evaporate" din judetul lui Vacaroiu

21.000 de sticle de vin vechi, „evaporate” din judetul lui Vacaroiu

Controalele efectuate de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii la Statiunea de Cercetare Vini-Viticola Stefanesti au scos la iveala procese-verbale fictive, datorii de zeci de miliarde lei si salariile cercetatorilor blocate. Drept urmare, ministrul Gheorghe Flutur a numit un nou director in persoana lui Ion Radulescu. Potrivit unor surse, „vinovat de situatia in care a fost adusa statiunea se face fostul director Alexandru Teodorescu, care a lasat-o de izbeliste, urmarindu-si propriile interese”.

Analiza situatiei duce la concluzia ca statiunea a fost lasata in paragina, desi vechiul director avea relatii in PSD la dnii Vacaroiu (domnia sa are o vila la Stefanesti si, mai ales, influenta in zona ca senator de Arges), Nicolescu, actualul sef al PSD Arges, si fostul ministru Gingaras. Si aceasta dupa ce statul a sters datorii de peste 180 miliarde lei. In luna august 2004, are loc o revenire, dar – asa cum a constatat controlul – dupa numai doua luni au fost inregistrate mari datorii, de peste 43 miliarde lei.
O ancheta in randul salariatilor arata ca fostul director Teodorescu a fost nevoit sa plece si din cauza afacerilor cu vin, pentru care a ajuns sa se bata in sala de degustare a vinurilor si in cantina. Acum, acelasi fost director ii pune tot felul de „talpi” celui nou. „S-a ajuns pana acolo incat sa fie falimentat Combinatul de Vinificatie, pentru a fi cumparat pe nimic de oamenii lui „Teo-faliment”, cum l-au poreclit salariatii pe fostul director Teodorescu”.
„Toata lumea stie ca la statiune s-au tinut mese festive pe muzica de Ciontica, iar angajatii luau salariile o data la doua luni”, isi continua acuzele salariatii, declarand: „Controlul de la minister de dupa alegerile din 2004 a gasit un proces-verbal de gestiune in care erau trecute 21.000 de sticle cu vin vechi ca fiind sparte. Cum sa se sparga un numar asa de mare de sticle cu vin?! Si toate, numai cu vin din cel mai vechi existent in statiune!? Cum, cand sticlele erau asezate pe rafturile Sectiei de Invechire si stau de zeci de ani pe aceleasi rafturi?!” Procesul-verbal este semnat de fostul director Teodorescu si de adjunctul sau, directorul Ilie Toma. Cert este ca toate cele 21.000 de sticle cu vin vechi de zeci de ani au disparut. Cu ele se putea constitui o adevarata colectie de vinuri.

„Pe noul director eu l-am adus la statiune”

La toate acuzatiile aduse, fostul director al Statiunii de la Stefanesti, Alexandru Teodorescu, declara: „Acuzele care mi se aduc nu sunt fondate. Treaba cu procesul-verbal de care se vorbeste este al gestiunii, iar eu nu-mi amintesc de asa ceva. Noi lucram ca si pana acum, si ma inteleg bine cu noul director, ca doar eu l-am adus la statiune.
In ceea ce priveste contractul cu firma Comaliment, totul este spre bine, pentru ca suntem obligati sa ne aliniem la cerintele UE. Comaliment va credita in perioada urmatoare toata activitatea de cercetare”. Ne indoim ca o firma crediteaza alta firma pe „de-a moaca”. Iar daca fostul director crede altfel, inseamna ca a ramas ancorat in perioada economiei de comanda din timpul regimului totalitar. Este probabil ca firma Comaliment sa cumpere Vini-Viticola Stefanesti fara nici o licitatie, achitand doar datoria statiunii. Totusi, ramane o intrebare: Unde s-au volatilizat cele 21.000 de sticle de vin vechi?

Vinul de Stefanesti, inecat in datorii

Conflictul de la Statiunea Vini-Viticola Stefanesti este confirmat si de noul director, Ion Radulescu. Transformarea statiunii din Statiune de Cercetare in Institut National de Biotehnologie in Horticultura a creat mari diferente de salarizare intre cercetatori, care sunt doctori in stiinte, si restul angajatilor: un angajat castiga 4-5 milioane lei, iar un cercetator, chiar si peste 20 milioane lei. Acest lucru a facut ca intre cele doua categorii de angajati sa izbucneasca veritabile scandaluri. Angajatii Statiunii Vini-Viticole Stefanesti nu mai au liniste. Si nici incredere in ziua de maine. Se anunta disponibilizari masive. Si chiar mai mult decat atat: falimentul. „Am preluat statiunea cu 51 miliarde lei datorii la stat si 23 miliarde lei datorii la furnizori, adica peste 74 miliarde lei, dupa ce statul ne stersese in 2004 alte datorii, de peste 180 miliarde”, declara noul director, Ion Radulescu. Deocamdata, Comaliment s-a aratat interesata de o asociere in participatiune. Adica firma amintita crediteaza activitatea de productie, iar statiunea, cu putina sansa, ar putea scapa de datorii. Numai ca depozitele statiunii Stefanesti sunt arhipline cu vinuri, dovedindu-se cat de defectuoasa a fost „politica” manageriala a fostei conduceri, care a pierdut piata dupa piata, „castigand, in schimb, simpatia unor granguri PSD-isti ca Vacaroiu, Nicolescu si Gingaras, fara nici un folos pentru statiune si salariati.

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...
Ultima oră
Pe aceeași temă