16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecial2013, un an de criză în Liga I

2013, un an de criză în Liga I

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a avertizat că în 2013 şapte cluburi din Liga I riscă desfiinţarea din cauza problemelor financiare. „Profeţia” lui Dumitru Dragomir se pare că se adevereşte. Cu excepţia echipei Steaua, restul competitoarelor din primul eşalon fotbalistic renunţă la jucători importanţi şi reduc salariile mari ale fotbaliştilor.Programul de iarnă al  majorităţii echipelor este unul „de criză”.

Steaua va juca cu nume grele în cantonamentul din Spania

Steaua a bifat în pauza de iarnă numai două transferuri: Gabriel Iancu şi Leandro Tatu.
Brazilianul de 30 de ani revine în Ghencea după ce s-a despărţit de club. Atacantul a rămas liber de contract vara trecută, după ce s-a despărţit de „militari”. Acesta nu şi-a găsit echipă, recuperându-se după accidentarea suferită în penultima etapă a sezonului 2011/2012 cu Dinamo, scor 3-2.

Transferul lui Jivko Milanov a picat, deşi Gigi Becali anunţase răspicat că jucătorul va veni la Steaua. Este cel de-al treilea fotbalist care refuză să vină la Steaua, după grecul Kontoes şi Alex Maxim.Fundaşul lui FC Vaslui n-a fost de acord cu oferta financiară propusă de gruparea din Ghencea şi a declinat propunerea: „Îi mulţumesc managerului meu, Ana Maria Prodan, şi domnului Becali pentru oferta făcută, dar am discutat cu familia mea şi am decis că cel mai bine este să-mi termin cele 6 luni de contract cu FC Vaslui şi apoi voi vedea ce voi face”, a declarat Milanov pentru ProSport.

Steaua a anunţat numele echipelor pe care roş-albaştrii le vor întâlni în primul turneu de pregătire al iernii, desfăşurat în Spania.

CFR, o lună în Spania înainte de meciul cu Inter

Echipa CFR Cluj se va reuni în 10 ianuarie, direct în Spania, la Marbella, unde va efectua un cantonament de o lună, interval în care va disputa şi şapte meciuri de verificare.

Cinci dintre cele şapte meciuri au fost deja perfectate, urmând să fie găsite încă două adversare.

Astfel, campioana va evolua, în ordine, cu echipele: VfL Osnabruck (locul 1 în liga a III-a germană, în 19 ianuarie), Lucerna (locul 7 în prima ligă elveţiană, în 23 ianuarie), Young Boys Berna (locul 5 în prima ligă elveţiană, în 25 ianuarie), Videoton (locul 4 în prima ligă ungară, 30 ianuarie) şi Dnepr Dnepropetrovsk (locul 2 în Ucraina, în 1 februarie).

Conducerea clubului feroviar a decis ca după stagiul de pregătire din Spania echipa să se deplaseze direct în Italia, la Milano, pentru meciul cu Inter, din 16-imile de finală ale Ligii Europa, meci programat în 14 februarie.

Dinamo va efectua două stagii de pregătire în această iarnă

Lotul echipei Dinamo va susţine în pauza competiţională două stagii de pregătire, unul la Poiana Braşov, iar cel de-al doilea în Spania, la Marbella, informează site-ul oficial al grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare.Până la reluarea campionatului, conducerea tehnică a echipei a stabilit două cantonamente, primul la Poiana Braşov (15-26 ianuarie), iar al doilea în Spania, la Marbella (31 ianuarie-17 februarie).

Lotul dinamoviştilor se va reuni miercuri, 9 ianuarie, la ora 10.30, la stadionul Dinamo, joi fiind programată vizita medicală la INMS.

2013 aduce schimbări majore la Dinamo. Echipa nu mai poate supravieţui în ritmul de anul trecut, aşa că acţionarii au anunţat primele măsuri. Astfel, după ce că sunt neplătiţi de patru luni, unora dintre jucători li se vor diminua salariile.

„Sunt câţiva jucători, nu mulţi, care au salarii peste ce este pe piaţă în acest moment şi peste ceea ce oferă ei. În aceeaşi măsură, sunt jucători care au evoluat în ultima vreme foarte bine, foarte mult, şi au rămas în urmă cu salariile”, a spus acţionarul Ionuţ Negoiţă pentru Dolce Sport.

„Ne afectează, este normal pentru că vedem oamenii din jurul nostru că sunt destul de nemulţumiţi, poate unii colegi au salarii destul de mici şi se descurcă destul de greu”, a explicat pentru Dolce Sport şi fundaşul Laurenţiu Rus (27 de ani).

Fundaşul Cristi Pulhac (28 de ani) este jucătorul cel mai bine plătit la Dinamo, cu un salariu anual de 165.000 de euro.

Dinamo a terminat 2012 pe locul 7, la 17 puncte de liderul Steaua, şi a fost eliminată şi din Cupa României, în sferturile de finală, după 1-2 cu CFR Cluj.

Rapidul riscă să  se destrame

Oficial , clubul Rapid se află în insolvenţă.Potrivit prevederilor internaţionale, un club care intră în acest sezon în insolvenţă nu va putea participa în ediţia 2013/2014 a cupelor europene. Pe plan intern, dacă Rapid nu va prezenta până pe 31 martie 2013 un plan de redresare, în care datoriile să fie reeşalonate, nu va primi licenţa pentru Liga I şi va fi retrogradat direct în Liga a III-a.Pe lângă aceste probleme administrative, un lot de 22 de jucători şi-au depus memorii şi vor deveni liberi de contract.

Plecările masive de jucători de la Rapid ar trebui să facă loc în echipă pentru juniorii crescuţi în Giuleşti, cred fotbaliştii rămaşi să salveze clubul.

Rapid s-a despărţit în această iarnă de o mulţime de jucători, iar cei rămaşi cred că puştii din curtea proprie ar putea fi salvarea.

„Sunt unii care fac antrenamente cu noi şi au şi debutat. Au reale calităţi, sunt sigur, şi îşi doresc să joace în prima echipă”, a declarat Ştefan Grigorie. „Să se înceapă să se formeze tineri jucători, pentru că asta şi înseamnă fotbalul”, a spus şi Felipe Teixeira.

Singurul jucător din actualul lot al Rapidului care a fost promovat de la juniori este Nicolae Grigore, care a povestit pentru Dolce Sport cum s-a petrecut totul: „Îmi amintesc când am debutat împreună cu Daniel Niculae. Eu aveam 17 ani, iar el 18, chiar într-un meci cu Steaua pe Giuleşti. Vă daţi seama, ce debut mai frumos poate să fie pentru un junior crescut la Rapid? Am ajuns să joc la prima echipă şi mi-aş dori să văd copii crescuţi de foştii mei antrenori de la centrul de copii şi juniori care să promoveze şi să joace pe Giuleşti”.

Alex Ioniţă a jucat şi a făcut ultima parte a junioratului la Rapid şi mizează şi el pe puştii din Giuleşti. „Eu sunt optimist că avem jucători tineri şi foarte buni şi cred că ar merita o şansă, având în vedere situaţia de faţă, şi cred că ar face faţă cu brio”, a spus Ioniţă.

LA FC Vaslui urmează „curăţenia de iarnă”

După Dinamo şi Rapid, FC Vaslui este şi ea pe marginea prăpastiei. Nume mari ar putea părăsi echipa lui Porumboiu în această pauză de iarnă. Dani Coman, N’Doye si Gabriel Canu sunt doar trei dintre piesele grele ale moldovenilor care nu vor mai face parte din lotul lui Hizo.

Mai mult, accidentat în perioada petrecută la Vaslui, Gabriel Cânu (32 de ani) vrea să rupă înţelegerea cu gruparea lui Hizo. Fundaşul va pleca exact în perioada în care Porumboiu face curăţenie generală.

„Cert e că se renunţă la o parte din jucători, conducătorii au alte strategii din câte am înţeles, asta e viaţa. Nu e nici o problemă. Nu e vorba că nu mai sunt dorit, dar oamenii de acolo au altă strategie începând cu 2013 şi fiecare îşi face situaţia clubului cum crede mai bine. E problema domnului Porumboiu şi trebuie înţeles şi el, că a băgat foarte mulţi bani până acum. Poate se aştepta la unele rezultate care nu au apărut, dar nu a fost vina jucătorilor”, a spus Cânu. Despre remanierea lotului, fundaşul crede că şocul provocat jucătorilor va fi unul pozitiv, care îi va ajuta pe moldoveni să înceapă cursa de urmărire a Stelei: „Poate cu strategia nouă se vor putea recupera cele 12 puncte faţă de Steaua, iar titlul să ajungă la Vaslui”.

Gabriel Cânu joacă la Vaslui din sezonul 2008/2009, fiind transferat de la Poli Timişoara. 

Programul de pregătire pentru Steaua

 7 ianuarie – vizita medicală

 
7-9 ianuarie
– cantonament la Izvorani

 
10-24 ianuarie
– cantonament în Spania, la Malaga

 
25-27 ianuarie
– antrenamente la Bucureşti

 
28 ianuarie-8 februarie
– cantonament în Spania sau Turcia

Meciurile amicale din Spania

15 ianuarie: Steaua – Celtic Glasgow

18 ianuarie: Steaua – FC Basel

21 ianuarie: Steaua – Ferencvarosi TC

23 ianuarie: Steaua – Dinamo Kiev

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an; a fost un vârf de plăţi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 -...
Ultima oră
Pe aceeași temă