10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial2010 - un an palpitant pentru HCM Constanţa

2010 – un an palpitant pentru HCM Constanţa

Constănţenii au avut o jumătate de an aproape perfectă, însă finalul lui 2010 a adus evoluţii mai puţin fericite ale jucătorilor echipei de pe litoral şi, evident, şi rezultate mai puţin convingătoare.

În scurta sa istorie, HCM Constanţa nu a avut un an mai palpitant din punct de vedere al evenimentelor petrecute la echipă. Gruparea de la malul mării a obţinut performanţe incredibile, a trăit momente tragice şi bucurii la care se aşteptau foarte puţini.

Anul a început cât se poate de bine pentru echipa de pe litoral. Cele mai multe evoluţii la început de an au fost consemnate în competiţia continentală în care HCM participa pentru a patra oară consecutiv. În debutul anului, mai exact pe 20 februarie, constănţenii obţineau cea mai bună performanţă a lor într-o deplasare europeană. Toma şi compania reuşeau să obţină un rezultat de egalitate pe terenul echipei care îi învinsese de cinci ori în precedentele întâlniri, Pevafersa Valladolid din Spania. Acest rezultat, coroborat cu altele înregistrate în aceeaşi ediţie a Ligii Campionilor, a dus la realizarea celei mai bune performanţe continentale a unei echipe de club din România de după revoluţie, calificarea între cele mai bune 16 echipe ale Europei. Acest rezultat continental rivalizează cu semifinala jucată de HCM în sezonul 2005/2006 în Cupa Cupelor, penultim act pe care gruparea constănţeană nu l-a depăşit din cauza aceleiaşi formaţii spaniole din Valladolid.

S-au oprit în optimi

Participarea în sezonul trecut al Ligii Campionilor s-a încheiat însă o dată cu meciul din optimi, unde HCM a întâlnit MKB Veszprem, din Ungaria, echipă la care evoluase şi regretatul pivot român Marian Cozma. Ungurii au trecut în faza următoare a competiţiei după ce s-au impus în ambele partide ale dublei, 27-23 la Buzău şi 27-26 la Szeged.

Tot în prima jumătate a anului 2010 s-a disputat şi partea a doua a întrecerii interne. Echipa de pe litoral a avut parte de cel mai bun sezon al său. Titlul în Liga Naţională a fost adjudecat după un parcurs aproape perfect. HCM nu a pierdut decât un joc în toată competiţia, iar unul l-a încheiat la egalitate.

Obiective neîndeplinite

Vara a adus mai multe schimbări la formaţia constănţeană, care aveau în vizor o nouă participare meritorie în Liga Campionilor şi un parcurs la fel de bun în competiţia internă. Nici unul din aceste două obiective nu a fost îndeplinit încă. Atât în competiţia continentală cât şi în Liga Naţională, HCM a făcut paşi greşiţi care au îndepărtat-o de obiective.

În primul rând, jocurile din Liga Campionilor au fost confuze, iar rezultatele de asemenea. Echipa de pe litoral a disputat deja trei jocuri din actualul sezon european şi nu a reuşit decât două victorii. HCM se află pe locul cinci în clasamentul grupei din care face parte şi are nevoie de un miracol pentru a repeta performanţa din sezonul trecut.

Speranţe pentru 2011

Nici în competiţia internă constănţenii nu au avut mai mult succes. Ei au pierdut deja în primele zece runde două partide şi au încheiat una la egalitate. În aceste condiţii, echipa de pe litoral se situează pe locul patru, la o distanţă de cinci puncte de liderul HC Odorhei, însă are un joc mai puţin disputat, ceea ce înseamnă că diferenţa poate fi redusă la doar trei lungimi.

Aceasta trebuie remontată în anul următor, unul dintre obiectivele constănţenilor fiind campionatul intern. Totodată, în 2011, echipa de pe litoral vrea să facă tot posibilul pentru a se califica din nou în optimile Ligii Campionilor. Mai mult, HCM vrea să recucerească şi Cupa României, trofeu ce i-a fost interzis în ultimii trei ani.

Baza pentru naţională

Nu mai puţin de nouă jucători de la campioana HCM Constanţa au fost anunţaţi în lotul lărgit al primei reprezentative de handbal a României ce va participa la Campionatul Mondial care va avea loc în Suedia în 2011. Dacă până acum, selecţionerul Vasile Stângă apela în medie la 5-6 jucători, de această dată, i-a chemat la lot pe portarul Mihai Popescu şi jucătorii Alexandru Sabou, Marius Stavrositu, Laurenţiu Toma, Csike Onyejekwe, Daniel Mureşan, Marius Mocanu, Marius Sadoveac şi Alexandru Csepreghi. Foarte probabil, dintre aceştia, la Mondialul scandinav nu vor participa ¬decât cinci sau şase, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată.

Moartea lui Kurteş, un şoc pentru constănţeni

Unul dintre momentele de cumpănă nu numai ale anului, ci din istoria HCM s-a petrecut în primăvara lui 2010. La doar o zi după ce a sărbătorit cucerirea titlului cu numărul 5, echipa de pe litoral a rămas fără antrenor, tehnicianul Zoran Kurteş (foto) decedând în camera sa de hotel.

Un eveniment ce a şters cu buretele toată bucuria noului titlu şi a evoluţiei excelente de până atunci. Constănţenii s-au arătat consternaţi de cele întâmplate, însă au luat-o de la capăt.

Primul venit după regretatul Kurteş a fost Jovika Cvetkovic. Acesta a încercat să schimbe mai multe lucruri la HCM, dar rezultatele nu au venit. Conducerea a decis înlocuirea acestuia cu Eden Haidi, care însă nu a rezistat prea mult pe banca tehnică, el fiind înlocuit cu Ion Crăciun, tehnician care conduce şi în prezent echipa de pe litoral.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă