» Aproape 40 de agenti de la Serviciul Politiei Rutiere sunt cercetati pentru fapte de coruptie, iar 11 dintre ei au stat aproape o luna dupa gratii.
» IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat pentru luare de mita, dupa ce a promis unui un jurnalist de la Romania Libera, care s-a dat drept student la teologie, ca il poate face preot, desi nu avea studiile finalizate.
» Fosta conducere a ISU Dobrogea a fost decapitata dupa ce DNA a dispus arestarea generalului Petre Trandafir si a mai multor ofiteri care au falsificat peste 200 de lucrari la concursul din 2007.
2009 a fost pe departe anul cu cele mai multe fapte de coruptie depistate la Constanta. Luare de mita, abuz in serviciu, trafic de influenta sau fals in inscrisuri oficiale sunt doar cateva dintre infractiunile retinute in sarcina unor persoane cu renume din judet. A fost primul an cand politisti, directori, generali de armata, amirali sau chiar inalti prelati au fost chemati la parchet si anchetati pentru fapte de coruptie.
Pretul "Duhului Sfant"
Primul scandal de coruptie care a facut valva la Constanta l-a avut ca protagonist pe Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La inceputul lunii mai a fost publicat in cotidianul Romania Libera un articol intitulat "Cat costa Duhul Sfant in Romania?", in care jurnalistii au sustinut ca au dat bani pentru ca unul dintre ei sa fie hirotonit, desi nu avea studiile de specialitate. La scurt timp, cazul a ajuns in atentia Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, apoi dosarul a fost declinat Parchetului General, avand in vedere ca inaltul prelat este membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Procurorii au inceput urmarirea penala fata de IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, dar si fata de preotul Bogdan Chiriluta pentru complicitate la luare de mita, iar fata de preotul Braescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru fals intelectual. Asta, dupa ce in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul Romania libera, fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.
Arestari la ISU Dobrogea
Tot in luna mai un alt scandal de coruptie a zguduit Constanta. Opt ofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea au fost arestati pentru ca ar fi fraudat examenul de admitere din 2007. Astfel, colonelul Andrei Gabriel Niculae, mr. Gabriel Alexandrescu, lt. Adrian Mihai Bugnar, cpt. Marius Sorin Bugnar, mr. Costel Datcu, cpt. Florin Niculae, lt.col. Sorin-Marius Cretu si mr. Liviu Deoslea au stat o luna dupa gratii si au fost eliberati pentru ca procurorii nu au mai cerut prelungirea masurii arestarii preventive. Motivul nu a fost facut public, dar, la nici o saptamana, fostii sefi ai ISU Dobrogea au fost arestati pe motiv ca au pus la cale aceasta ilegalitate, iar surse din cadrul anchetei spun ca cei opt ofiteri au fost eliberati in schimbul unor informatii pretioase. Astfel, colonelul Neculai Coman, prim-adjunct al inspectorului-sef la acel moment, dar si fostul sef al ISU Dobrogea, generalul Petre Trandafir, pensionat la acea data, au fost incarcerati. Singurul care a fost mentinut mai mult de o luna in arest a fost Trandafir, cel care a negat vehement acuzatiile aduse. Pe parcursul anchetei, ofiterii au dat vina unul pe altul si au sustinut ca li s-a ordonat sa falsifice peste 200 de lucrari. La scurt timp, dosarul a fost trimis in instanta, numai ca, pe langa ofiterii ISU, au fost inculpati si colonelul Viorel Costache, dar si fostul comandant al Flotei, contraamiralul Mircea Rusmanica. In prezent, dosarul a ajuns la Curtea Constitutionala, iar procesul a fost suspendat.
Rutiera, trasa pe dreapta
La inceputul lunii iunie, aproape 40 de agenti si ofiteri de la Serviciul Politiei Rutiere Constanta au fost adusi cu mascati si in dube blindate la parchet, unde au fost audiati pentru mai multe fapte de coruptie. Dupa ore intregi in care au fost audiati pe banda rulanta, din cei 36 agenti, procurorii au cerut arestarea a 11 politisti si trei dintre civili. La momentul respectiv, in propunerea de arestare se retinea faptul ca suspectii sunt oameni din sistem, care au cunostinte juridice si care pot impiedica desfasurarea anchetei daca sunt lasati in libertate. In acest sens, procurorii au sustinut ca politistii foloseau un cod pentru a-i induce in eroare pe anchetatori: "sterge tabla de sah", "fa rocada mare" sau "Ai rezolvat exercitiile la matematica?". Fara nici un flagrant delict sau declaratii incriminatoare, dar cu un dosar ce a continut mii de pagini de interceptari telefonice si verificari ale procurorilor, cei 11 politisti au fost arestati de doua ori. In final, Curtea de Apel a decis eliberarea lor pe motiv ca ancheta este nelegala pentru ca o parte din politisti aveau atributii de control si ar fi trebuit cercetati de Directia Nationala Anticoruptie, si nu de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. Astfel, politistii erau acuzati ca nu au acordat sanctiuni unor soferi sau ca i-au ajutat sa scape de filtre. Agentii si ofiterii nu au trecut usor peste acest episod si au decis sa ii dea pe anchetatori in judecata pentru ca le-au ruinat imaginile si au cerut daune de cate 50.000 de lei pentru fiecare.
» Politician arestat
Nici oamenii politici nu au fost uitati de procurorii anticoruptie. Marius Ciobanu, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca din Constanta si membru important al PDL, a fost retinut si arestat pentru trafic de influenta. La inceputul lunii octombrie, angajatul unei societati a depus o sesizare la ITM potrivit careia nu si-a incasat salariul aferent ultimelor cinci luni. Cateva zile mai tarziu, Marius Ciobanu a fost prins in flagrant in timp ce primea suma de 2.500 de lei de la patronul societatii pentru a rezolva in favoarea sa plangerea. Fostul director adjunct al ITM a sustinut ca a luat banii pentru a-i da angajatului si ca suma respectiva reprezenta salariul pe care acesta trebuia sa il incaseze pe cele cinci luni muncite fara sa fie platit.