18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecial2000 de lire sterline pentru fiecare "nepoftit"

2000 de lire sterline pentru fiecare „nepoftit”

Ministrii europeni de Interne si de Justitie s-au intalnit, ieri, la Viena, in cadrul unei reuniuni de doua zile, pentru a discuta masurile necesare pentru crearea unui sistem comun de acordare a dreptului de azil politic, in vederea reducerii fluxului de imigranti catre Uniunea Europeana, informeaza AFP.
Principalul punct de pe agenda intalnirii neoficiale se refera la adoptarea unui document, care sa vizeze armonizarea procedurilor de acordare a statutului de refugiat in UE. Se doreste astfel eliminarea diferentelor, potrivit carora un solicitant de azil din Cecenia, de exemplu, are aproape 90% sanse sa-i fie recunoscut statutul de refugiat in Austria, in timp ce in Slovacia vecina nu are practic nici o sansa.
In vederea depasirii acestei situatii, presedintia austriaca a UE a propus doua teme de discutie: cum se poate realiza o analiza comuna a situatiei solicitantilor de azil in tarile de origine (ce surse de informare sa fie cooptate: ambasade, raporturi ale organizatiilor neguvernamentale etc.) si cum pot fi ajutate tarile care se confrunta cu un aflux de refugiati. De asemenea, ministrii reuniti la Viena discuta si despre cooperarea cu tarile de tranzit, aflate pe ruta de tranzit spre UE, precum Marocul, Algeria, Tunisia si Libia. Totodata, examineaza si noi mijloace de sporire a eficientei operationale a agentiei de politie Europol.
Pe de alta parte insa, unele state UE au adoptat masuri proprii de limitare a imigratiei. Ministrul britanic de Interne a anuntat, de exemplu, ca va achita cate 2000 de lire sterline (aprox. 2900 euro) fiecarui solicitant de azil care va accepta sa paraseasca voluntar Marea Britanie. Masura de „incitare financiara” este valabila numai pentru refugiatii care au depus cereri de azil inainte de 31 decembrie 2005 si care vor parasi „insula” pana pe 30 iunie 2006.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă