14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial2.900 ha din Delta, cumparate de ucraineni cu bani negri

2.900 ha din Delta, cumparate de ucraineni cu bani negri

» Ucrainenii folosesc bani negri pentru cumpararea amenajarilor piscicole din Delta Dunarii.
» Un lichidator judiciar a vandut, cu acordul Tribunalului Tulcea, suprafete din domeniul public.
» CJ Tulcea, acuzat de administrare cu rea-credinta a domeniului public.

Spalatoria de bani negri pusa la cale, de mai multi ani, de ucrainenii Pop Volodymyr si Babaian Georgiy in Delta Dunarii are consecinte majore pentru Consiliul Judetean (CJ) Tulcea. Garda Financiara si procurorii DIICOT au admis ca Pop ar fi introdus, cu sacosa, in Romania, pe parcursul a trei luni, 350.000 de dolari. Acesti bani au fost depusi in numerar de oamenii lui Pop, in numele sau, la casieria firmei Palmyra SRL si au ajuns imediat intr-un cont bancar al acestei firme. Pop si Babaian (care a administrat afacerile lui Pop din Delta) au declarat anchetatorilor ca suma respectiva si alte milioane de dolari aduse in acest fel din Ucraina in Romania ar proveni de la o cooperativa agricola din Ucraina la care Pop este actionar. Ancheta penala a scos la iveala faptul ca cei 350.000 de dolari au fost utilizati la o licitatie organizata de SC Continvest SRL Braila, lichidator judiciar al societatii cu capital de stat Piscicola Chilia Veche.

Conform contractelor de vanzare-cumparare nr. 518, 519, 520, 521, 522 aflate la dosarul de faliment al Piscicola Chilia Veche, contracte semnate pentru lichidatorul judiciar de Potop Angela Elena si pentru Palmyra de Pop Volodymyr, confirmate de Tribunalul Tulcea prin hotarare a judecatorului sindic, ucraineanul a platit 200.000 de dolari lichidatorului judiciar si a devenit proprietarul amenajarilor piscicole Chilia I si Chilia II. In acest fel, 2.900 hectare care apartin domeniului public conform legilor 69/1996 si 213/1998 au devenit proprietatea firmei Palmyra SRL. Ucraineanul Pop, in calitatea sa de actionar unic al firmei, a cumparat contra respectivei sume cele 2.900 ha si statiile de pompare, canalele, digurile si platformele aferente acestor amenajari piscicole din Delta.
CJ Tulcea sustine ca amenajarile piscicole de la Chilia au fost concesionate, in urma cu un deceniu, firmei Masiva SRL, pe care Pop (asa cum rezulta din Decizia nr. 3145/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) a acaparat-o prin metode dolosive de la omul de afaceri tulcean Cornel Savin, patronul firmei Masiva SRL. Patrimoniul firmei lui Savin este compus din cateva imobile si sute de tone de peste de crescatorie, aflat in bazinele piscicole pe care Pop le-a cumparat de la lichidatorul judiciar Continvest SRL Braila. ICCJ s-a pronuntat si in privinta spalarii unor sume de bani negri de catre ucraineni atunci cand s-a transferat patrimoniul firmei Masiva la societatea Palmyra. In urma acestei hotarari, Directia Finantelor Publice Tulcea a dispus anularea actelor fiscale emise de administratorii lui Pop de la firma Palmyra, iar patrimoniul preluat prin acte dolosive de la Masiva SRL va fi predat, prin executare silita, omului de afaceri Cornel Savin.
Daca in privinta retrocedarii patrimoniului firmei private Masiva SRL, substituit de ucraineni prin falsuri si cu bani negri, lucrurile sunt pe punctul de a fi lamurite de instantele de judecata, cele 2.900 hectare de helestee, digurile si canalele aferente acestora, aflate in patrimoniul Consiliului Judetean Tulcea, raman in stapanirea ucraineanului pentru ca administratia judeteana refuza sa le revendice. z

ADMINISTRATIE
» Conflict

Consiliul Judetean Tulcea este administratorul legal al terenurilor agricole si piscicole din Delta si al dotarilor hidrotehnice aferente acestora. Desi aceasta calitate i-a fost atribuita prin lege, administratia judeteana nu si-o exercita cu buna-credinta. Concluzia apartine Prefecturii Tulcea si Curtii de Conturi, cu care CJ Tulcea se afla in conflict, de mai multa vreme, pe tema administrarii domeniului public din Delta. Zaharia Fatu, directorul Directiei Juridice a CJ Tulcea, a declarat ca "sefii unor institutii isi dau cu parerea despre administrarea terenurilor agricole si piscicole din Delta, dar nu cunosc realitatea. Exista o hotarare a Tribunalului Tulcea care confirma vanzarea amenajarilor piscicole de la Chilia, care ne impiedica sa le mai administram, desi sunt considerate ca apartinand domeniului public". Curtea de Conturi a somat, recent, CJ Tulcea sa ceara instantei anularea acestei hotarari si a tuturor actelor de proprietate privata asupra domeniului public din Delta, dar administratia judeteana refuza sa se conformeze.

MaSURA

» Lichidare
Angela Elena Potop, directorul firmei de lichidari judiciare Continvest SRL Braila, sustine ca vanzarea amenajarilor piscicole de la Chilia si Chilia II s-a facut conform legii, prin licitatie publica, la care CJ Tulcea a avut un observator. "Terenurile si dotarile piscicole erau in patrimoniul Piscicola Chilia Veche. Noi le-am vandut pentru a plati datoriile pe care aceasta societate le avea la bugetul de stat; cel mai mare creditor a fost Directia Generala a Finantelor Publice", spune Potop.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă