20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial2.500 de elevi, mutati la alte scoli

2.500 de elevi, mutati la alte scoli

» Aproape 30 de unitati de invatamant nu vor fi autorizate pana la inceperea anului scolar.
» Aproximativ 2500 de elevi vor fi trimisi sa invete la alte scoli pe perioada lucrarilor.
» Primariile nu au reusit sa cheltuiasca banii primiti de la Guvern, iar PMB da vina pe constructori.

Nici in acest an autoritatile nu au reusit sa rezolve problemele care tin de inceperea in bune conditii a anului scolar. Multe scoli se afla inca in reparatii, la altele lucrarile nu au inceput pentru ca primarii nu au reusit sa cheltuiasca banii primiti de la Guvern. Din aceasta cauza, aproape 2500 de elevi vor fi nevoiti sa invete in alte scoli. Ei nu vor avea un program in trei schimburi, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, ci doar in doua, dupa cum a decis Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

69 de scoli nu au inca autorizatie

Din cele 450 de unitati de invatamant din Capitala, 69 nu au primit inca autorizatie sanitara.
Aproape 30 de scoli vor ramane neautorizate si dupa inceperea anului scolar, dupa cum au estimat reprezentantii Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti. Multe dintre scoli nu au primit autorizatii pentru functionarea salilor de sport, a cantinelor si a anexelor, unde s-au constatat diferite nereguli.
Alte probleme sunt legate de lucrarile care se vor prelungi la 23 de unitati peste termenul de incepere a scolii. Aceste scoli au fost incluse in programul de reabilitare realizat de Primaria Capitalei si finantat de Banca Europeana de Investitii.
Constructorii, neinteresati de lucrari
Edilii din Primaria Capitalei au explicat ca intarzierea lucrarilor s-a produs din cauza faptului ca nu au fost prea multe firme de constructii interesate sa participe la licitatiile pentru atribuirea lucrarilor. Reprezentantii ISMB au apreciat ca este vorba despre o proasta organizare si gestionare a muncii. Afectati vor fi copiii, care vor fi nevoiti sa invete la alte scoli, la departare mai mare de casa.
Bani necheltuiti
In acest an, Guvernul a alocat 36 de milioane de euro pentru reabilitarea unitatilor de invatamant din Capitala, iar de gestionarea banilor s-au ocupat edilii de la sectoare. Acestia au fost acuzati ca nu au reusit sa cheltuiasca decat 8-9% din bani pana in prezent.
In perioada urmatoare, edilii vor organiza mai multe licitatii pentru a reusi sa cheltuiasca macar o buna parte din bani, inainte ca acestia sa fie redistribuiti. z

DEFICIENTE
» Paza

Autoritatile au descoperit ieri ca exista mari deficiente la asigurarea pazei in scoli. In urma evaluarii facute de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, s-a constatat ca 88 de unitati scolare nu au plan de paza, dintre care 55 sunt gradinite, 23 de scoli generale si 6 scoli postgimnaziale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă