27 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecial18 candidaţi s-au înscris la alegerile prezidenţiale din Bulgaria

18 candidaţi s-au înscris la alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Bulgarii ar putea avea de ales, la 23 octombrie, echipa prezidenţială care va conduce ţara în următorii patru ani din rândul a 18 “perechi prezidenţiale”, preşedinte plus vicepreşedinte, după model american, relatează Sofia News Agency, citată de NewsIn.

În total, 18 “perechi prezidenţiale” s-au înregistrat la Comisia Electorală Centrală până sâmbătă după-amiază, când a expirat termenul legal de înscriere în cursa electorală.

Cei 18 concurenţi reprezintă 11 partide politice, o coaliţie politică şi şase comitete de iniţiativă.

Comisia Electorală Centrală va trebui acum să examineze documentele fiecărui concurent pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte, urmând ca ulterior să anunţe dacă au întrunit condiţiile legale pentru a candida.

Cum unii dintre candidaţi şi-au depus mai de mult cererile, Comisia Electroală deja a aprobat 14 “perechi prezidenţiale”.

Ultimii concurenţi care şi-au depus sâmbătă candidaturile reprezintă formaţiuni marginale şi comitete de iniţiativă.

Cea mai notabilă absenţă este a candidaţilor din partea partidului minorităţii turce din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, care în anii trecuţi s-a aflat la guvernare alături de socialişti.

Potrivit unui sondaj al institutului Mediana, dat publicităţii duminică, cele mai multe şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale din octombrie le are candidatul partidului de centru-dreapta GERB, aflat la putere, Rosen Plevneliev, care conduce detaşat. Următorul clasat ar fi candidatul opoziţiei socialiste, fostul ministru de externe Ivailo Kalfin, în prezent europarlamentar, în timp ce pe a treia poziţie se situează primul comisar european al Bulgariei, Meglena Kuneva, candidat independent, dar care în trecut a fost în partidul de centru al fostului rege şi premier al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg..

Potrivit sondajului, Kuneva ar avea şanse mai bune dacă ar reuşi să ajungă în turul doi de scrutin. Susţinerea sa, care luase avânt, a fost afectată în ultima perioadă de solidaritatea principalelor partide politice în jurul nominalizaţilor lor. Şansele lui Kuneva depind şi de mobilizarea alegătorilor care nu sunt afiliaţi politic.

Cu toate că Plevneliev se situează în fruntea preferinţelor electoratului, 47% dintre persoanele chestionate au spus că viitorul preşedinte nu trebuie să fie din partidul aflat la conducere, iar 58% cred că, dacă va fi ales, fostul ministru pentru dezvoltare regională va asculta de ordinele premierului Boiko Borisov.

Cei mai buni trei politicieni din ţară sunt, în opinia cetăţenilor bulgari, actualul comisar al Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, actualul preşedinte, Gheorghi Părvanov, şi premierul Boiko Borisov.

Cele mai citite

Acțiunile Nike au scăzut cu până la 20,6%

Acțiunile Nike au scăzut cu până la 20,6% în după-amiaza zilei de vineri și erau pe cale să înregistreze cea mai proastă zi, deoarece...

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...

Linia STB 112, traseu modificat, în weekend

Cu ocazia organizării evenimentului cultural artistic din cadrul proiectului „Străzi Deschise - Bucureşti Promenadă Urbană 2024”, în perioada 28.06.2024 (de la ora 22:00) – 01.07.2024 (până la ora 06:00), circulația...
Ultima oră
Pe aceeași temă