16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecial170 de lei pe luna in loc de cazare

170 de lei pe luna in loc de cazare

Cei 55.000 de studenti ramasi fara loc in camin vor primi subventii lunare de 170 de lei, in medie, pentru cazare, in urma negocierilor purtate, joi, de Ministerul Educatiei si organizatiile studentesti, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti.

Cu acelasi prilej, ministrul Cristian Adomnitei a promis ca va mari bursele cu 15 la suta, din ianuarie, si cu alte 15 procente, din anul universitar 2009-2010. Ministerul s-a mai angajat ca va construi camine noi, in functie de solicitarile facute de universitati in decursul acestui an, si va asigura finantari structurale pentru ierarhizarea universitatilor.

La negocierile purtate la sediul ministerului, Adomnitei a acceptat, astfel, toate revendicarile Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), cele doua parti urmand sa semneze un protocol in acest sens. Celelalte doua organizatii studentesti prezente la negocieri, Uniunea Studentilor din Romania (USR) si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), nu au fost multumite cu oferta ministerului si au amenintat, din nou, cu declansarea grevei generale. Cele doua uniuni studentesti cereau, in principal, dublarea cuantumului burselor si rezolvarea crizei de locuri in camine.  "ANOSR s-au descalificat. Au aplaudat la toate afirmatiile ministrului, care nu a venit cu nicio solutie viabila. Saptamana viitoare planuim sa organizam marsuri de protest si greva", a precizat presedintele USR, George Paduraru.

Anul acesta, deficitul de locuri in caminele studentesti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decat anul trecut.

Un loc in caminele studentesti costa, in complexul Regie, de pilda, 100 de lei pe luna, adica mai putin de 28 de euro. Pe piata imobiliara, pretul de inchiriere a garsoniere confort II in zonele marginase ale Capitalei este de cel putin 250 de euro pe luna, in timp ce o camera intr-un apartament costa minimum 100 de euro. In prezent, bursele studentilor sunt, in medie, de 250 de lei -cele de studiu, si 150 de lei – bursele sociale.

Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă