19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial17 elevi din Mehedinti au promovat bacalaureatul cu media 10

17 elevi din Mehedinti au promovat bacalaureatul cu media 10

Potrivit calendarului, ieri s-au afisat in toate centrele de examen rezultatele obtinute de cei aproximativ 220.000 de candidati care au sustinut examenul de bacalaureat, cei nemultumiti contestand, pana la ora 20, notele primite. Desi nu exista inca o situatie definitiva a rezultatelor inainte de contestatii, din primele date se remarca o crestere considerabila a promovabilitatii.

In judetul Mehedinti, de exemplu, s-a ajuns la o situatie iesita din comun. Din totalul celor 3.461 de candidati inscrisi, 17 au obtinut media generala 10 la bacalaureat. Din cei 17 absolventi cu media zece, 14 sunt de la Colegiul "Traian", care anul trecut  a fost primul liceu din tara in privinta ultimei medii de admitere in clasa a IX-a, de peste 9,80, dupa cum subliniaza ministrul Ecaterina Andronescu. Cu toate acestea, promovabilitatea este exagerat de mare si nu prea are legatura cu realitatea. Rezultatele extrem de mari se vad si la cei  41,43% din inscrisi care au obtinut note intre 9 si 9,99, promovabilitatea inainte de contestatii fiind de 98,19%  la nivelul judetului Mehedinti. Au fost respinsi, deci au picat bacalaureatul, doar 54 de absolventi de liceu, iar trei au fost eliminati pentru tentativa de frauda. si candidatii din judetul Giurgiu s-au dovedit a fi mai bine pregatiti ca anul trecut, desi in realitate este vorba de o supraveghere mai indulgenta, dupa cum arata rezultatele. La nivelul judetului, aproximativ 60% din candidati au promovat bacalaureatul, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 18% fata de anul trecut (41,33%). Chiar daca este o crestere considerabila,  Giurgiul se va situa si anul acesta tot pe la coada clasamentului general. Rezultate foarte bune s-au inregistrat si la nivelul judetului Alba, unde promovabilitatea este aproape de 82%, ceea ce inseamna o crestere cu peste cinci procente fata de sesiunea din 2008 (76,18%). Oficialii de la Inspectoratul scolar sunt insa multumiti ca anul acesta a scazut numarul candidatilor care au incercat sa copieze. Pentru tentativa de frauda au fost eliminati doar trei absolventi, fata de 17 anul trecut. Promovabilitate mai mare comparativ cu bacalaureatul din 2008 s-a mai inregistrat in judetele Tulcea – aproape 68% (un singur elev a obtinut media generala 10), Mures – 84,87% (81,24% in 2008), Dolj – 77,22% etc.
Desi insusi ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii este surprins de cele 17 medii de 10, institutia nu prea mai are ce sa faca.
"Este evident ca trebuie sa gasim o alta formula de sustinere a bacalaureatului. Promovabilitatea a devenit prea mare si bacalaureatul incepe sa fie un examen care nu mai are cine stie ce relevanta", ne-a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă