21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial16 ani de procese pentru a i se recunoaste nevinovatia

16 ani de procese pentru a i se recunoaste nevinovatia

Conform actelor din dosarul ce se afla in momentul de fata la Curtea de Apel Constanta reiese ca in data de 8 iulie 1984, conducerea ICE Romanoexport Bucuresti, a dispus desfacerea disciplinara a contractului de munca al lui Ioan Antonescu, economistul care se ocupa, la Constanta, de importurile de bumbac ale societatii.
Cateva luni mai tarziu hotararea a fost anulata si Antonescu s-a trezit transferat la ICL Textila I Bucuresti, unde urma sa indeplineasca functia de economist principal.
In documentul de desfacere a contractului de munca, Romanoexport nu a specificat motivele concedierii, pe care economistul le-a aflat cativa ani mai tarziu, in sala de judecata. Astfel, Ioan Antonescu a aflat ca demiterea lui a fost urmarea directa a dispozitiilor date de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman. Din cate se pare o astfel de propunere ar fi survenit in urma verificarii dosarului de cadre din anul 1984, verificare din care a rezultat ca Ioan Antonescu nu este compatibil cu activitatea de comert exerior.

Comanda politica

Astfel ca s-a dispus trecerea sa intr-un serviciu in care sa nu aiba legatura cu surse externe. La data de 20 martie 1990, Tribunalul Judetean Constanta admitea cererea inregistrata de Ioan Antonescu, dispunand reintegrarea barbatului in functia anterior detinuta. De asemenea, judecatorii au mai obligat societatea la recalcularea salariului reclamantului, precum si la plata remuneratiei aferente anilor 1984-1990.
Unul din considerentele pe care justitia postdecembrista si-a bazat verdictul a constat in faptul ca decizia de concediere a economistului a fost efectuata la comanda politica, fapt neprevazut de lege.

Numire doar pe hartie

Cu toate ca detinea o hotarare judecatoreasca definitiva, reprezentantii Romanoexport au fost insa de alta parere, iar reintegrarea lui nu a avut loc. Astfel, din 1990 si pana in momentul de fata, intre parti s-au consumat o multitudine de procese. In tot acest timp barbatul a sesizat toate institutiile statului, a formulat o serie impresionanta de plangeri penale fata de conducerea societatii, insa fara nici un rezultat. In momentul de fata, cauza se afla pe rolul Curtii de Apel Constanta, unde Ioan Antonescu a formulat cerere de instituire a sechestrului asigurator pe bunurile SC Romanoexport SA, in vederea recuperarii creantelor pe care societatea le are fata de el. Din calculele depuse la dosar reiese faptul ca in cei 22 de ani scursi de la demiterea la ordinul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, societatea a strans o datorie catre Antonescu in valoare de aproape 600.000 euro. Mai mult decat atat, barbatul nu poate beneficia in momentul de fata nici de pensie, avand in vedere situatia juridica incerta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă