20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial14 racolatori de copii, dati pe mana Justitiei

14 racolatori de copii, dati pe mana Justitiei

Conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului a depus la Parchetul Militar o sesizare referitoare la identificarea a 14 ofiteri de securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada co-munista. Documentul depus este insotit de acte probatorii care arata ca, la finele anului 1989, in judetul Sibiu, din 230 de informatori, 170 erau minori. Cel mai mic informator al regimului comunist avea numai 9 ani. Potrivit investigatiilor realizate de institut, minorii au fost recrutati in cadrul retelei informative folosite in dosarul-problema „Arta-Cultura-Invatamant” din judetul Sibiu. Unii din minori au fost chiar obligati sa semneze angajamente de sprijin fata de securitate pentru „prevenirea, descoperirea si lichidarea infractiunilor indreptate impotriva securitatii statului” si „pentru combaterea oricaror manifestari care afecteaza interesele oranduirii socialiste”. Fiecarui minor i s-a intocmit o „Fisa de colaborator din randul elevilor”. Ofiterii racolatori activau in serviciul IA, IB, IIB Sibiu, Serviciul IB si II Medias, Serviciul IA si IB Dumbrava si Serviciul IB Agnita.
Directorul IICCR, Marius Oprea, a declarat ieri ca la inceputul anilor '80 a inceput masiv racolarea minorilor, aratand ca numai naivii mai puteau crede in puterea partidului comunist. „Am ajuns in situa-tia ciudata ca copiii sa-si spioneze parintii sau profesorii. Este o crima si un abuz fara de seaman. Se incalca atat legislatia interna din vremea respectiva, cat si acordurile internationale la care Romania era parte. Sunt crime comise in numele unei ideologii, unei utopii”, a spus Oprea. La randul sau, Stejarel Olaru a afirmat ca parchetele militare tre-buie sa faca verificari in toate judetele, aratand ca racolarea minorilor in munca informativa s-a practicat la nivel national. Potrivit sesi-zarii transmise parchetului militar, faptele ofiterilor de securitate au afectat dezvoltarea psihica, psihosociala si intelectuala a copiilor implicati. „Faptele ofiterilor de securitate se inscriu in categoria infractiunilor contra pacii si omenirii prin gravitatea si amploarea lor ca fenomen de masa (numarul copiilor recrutati ca informatori poate fi de ordinul miilor), reglementate si in legislatia penala anterioara anului 1989 – Codul penal din 1968. Aceste infractiuni beneficiaza de imprescriptibilitate in ceea ce pri-veste denuntarea, urmarirea, judecarea si condamnarea faptuitorilor”, se arata in sesizare. In document se precizeaza ca faptele pot fi cercetate si sub aspectul intrunirii elemen-telor constitutive ale unor infractiuni distincte precum lovirea sau alte violente (art. 180), vatamarea corporala (art. 181), vatamarea cor-porala grava (art. 182), ame-nintarea (art. 193), santajul (art. 194), lipsirea de libertate in mod ilegal (art. 189), supunerea la munca fortata sau obligatorie (art. 191), arestarea nelegala si cercetarea abuziva (art. 266), supunerea la rele tratamente (art. 267).

Exterminarea minorilor

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Marius Oprea, a declarat ieri ca, in cadrul investigatiilor arheologice la Cimitirul saracilor din Sighet, au fost identificate morminte apartinand unor copii. El a explicat ca in zona functiona un centru unde erau adunati copiii strazii din toata tara. „Se poate vorbi de o politica de exterminare a lor”, a subliniat Marius Oprea. El a anuntat faptul ca IICCR a incheiat un protocol cu Ministerul Sanatatii in vederea accesarii arhivelor in care se afla documentele acestor centre speciale, in vederea cercetarii modului in care minorii au trait si care au fost cauzele deceselor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă