10.2 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecial120.000 euro pentru traumele nepotului lui Maniu

120.000 euro pentru traumele nepotului lui Maniu

Medicul Ioan Boilă a câştigat în instanţă procesul intentat statului român, în care a solicitat despăgubiri financiare în contul traumelor suferite în timpul detenţiei politice.

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au admis cererea de acordare de despăgubiri depusă de unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu, Ioan Boilă, pentru suferinţele îndurate de acesta în temniţele comuniste. Ioan Boilă, care este preşedinte al Asociaţiei Medicilor Catolici din România, a primit despăgubiri în valoare de 120.000 euro pentru opt ani de închisoare. Un proces similar a fost deschis, tot la Tribunalul Cluj, de către fratele lui Ioan Boilă, fostul senator PNŢCD Matei Boilă, în prezent preot greco-catolic, închis şi el, din motive politice, în perioada comunistă.

Medicul Ioan Boilă a fost condamnat pentru faptul că a redactat manifeste anticomuniste în anul 1956. „Acţiunea sa este legată de revolta preoţilor greco-catolici, care, în acel an, au organizat o slujbă de protest în faţa Bisericii Piariştilor din Cluj, în condiţiile în care Biserica Greco-Catolică a fost interzisă în anul 1948″, spune istoricul Leonard Horvath. Ioan Boilă, împreună cu fratele său, Matei Boilă, şi sora lor, Elena Boilă, precum şi cu istoricul Nicolae Balotă, a redactat manifeste în care critica interzicerea Bisericii Greco-Catolice şi arestarea episcopilor ei de către autorităţile comuniste. Manifestele au fost traduse şi în limba engleză, pentru a fi tipărite şi răspândite în străinătate. În replică, aceştia au fost arestaţi de Securitate. Fraţii Boilă, nepoţii liderului ţărănist Iuliu Maniu, se aflau deja sub supravegherea securiştilor,
asta, deşi Maniu decedase, în anul 1953, în Penitenciarul Sighet. Ioan Boilă a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Militar Cluj, sub acuzaţia de trădare de ţară. El a fost torturat în închisoare şi în lagărele de exterminare, precum cel din Insula Mare a Brăilei.

161 de deţinuţi pe 60 de metri pătraţi

În primii ani ai detenţiei, a stat închis, împreună cu alte 161 de persoane, într-o celulă de 60 de metri pătraţi, după cum relata, în memoriile sale, fostul său coleg de celulă Aurel Baghiu. De asemenea, el a fost bătut cu bestialitate. În prezent, Ioan Boilă conduce policlinica fără plată „Familia Sfântă” a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, unde lucrează benevol. Fratele său, Matei Boilă, este pensionar, dar continuă să ţină liturghii pentru credincioşii săi.

Cazul ţărănistului Boilă nu este singular. În ultima perioadă şi alţi foşti deţinuţi politici au recurs la aceleaşi gesturi. La începutul acestui an, chiar fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi a solicitat daune în valoare de 18 milioane euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

 Acţiuni similare, deschise contra statului, au mai deschis foşti deţinuţi politici precum Vasile Paraschiv şi Viorel Chirilă. 

Cele mai citite

Testele Apple arată că Siri nu este suficient de pregătit să învingă ChatGPT

Apple a realizat teste interne care sugerează că asistentul său vocal, Siri, este semnificativ mai puțin eficient comparativ cu ChatGPT al OpenAI. Siri nu...

Protocol între Primăria Capitalei și CFR pentru dezvoltarea trenului metropolitan

Consiliul General al Municipiului București a aprobat încheierea unui protocol între Primăria Capitalei și CFR pentru implementarea proiectului „dezvoltarea serviciilor de tren urban pe...

Paul Di’Anno, fostul solist al trupei Iron Maiden, a murit la vârsta de 66 de ani

Doliu în lumea muzicii! Paul Di’Anno, fostul solist al trupei Iron Maiden, a murit la vârsta de 66 de ani. Paul Di’Anno a murit Lumea muzicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă