Se poate apela deja la ghiocei şi frezii, pentru că, deşi iarna îşi arată din plin colţii, suntem în plin sezon romantic. Există însă numeroase alte soluţii de decoruri florale specifice sezonului rece.
În sezonul friguros, cele mai potrivite sunt aranjamentele din flori, frunze sau fructe uscate, care îşi păstrează culoarea naturală timp îndelungat. Buchetele realizate din fructe colorate (dracila şi berberis, de exemplu, dar şi unele tipuri de merişoare de dimensiuni mici), ierburi sau ramuri cu forme interesante strânse toamna, înainte de îngheţ, sunt extrem de decorative. Mâţişorii, dar şi busuiocul se usucă foarte bine, ca să nu mai vorbim de imortele, aşa cum le arată şi numele. Se pot realiza şi aranjamente deosebite cu flori specifice toamnei târzii (inflorescenţele uscate), precum şi cu castane, ghinde, conuri şi ramuri de brad sau de răchită, papură, chiar spice de grâu etc. Pentru a le atenua din rigiditate şi a li se da un aer mai proaspăt se pot adăuga câteva fire de floarea-miresei şi iarbă. Hortensiile tăiate se usucă foarte frumos şi se pot păstra în glastre sau în boluri. Pentru casele de vacanţă sau cele din lemn se pot realiza aranjamente rustice cu dovleci şi tărtăcuţe, putându-se atârna cu frumos efect estetic funii de usturoi şi ardei gras divers coloraţi.
Alegerea florilor şi amplasamentului
Aranjamentele florale, alegerea florilor şi a amplasamentelor depend de ce atmosferă doriţi să imprimaţi şi, deasemenea, ce stil al amenajării aţi ales deja. Ca sfaturi generale, dacă doriţi să imprimaţi o notă de eleganţă şi puţin romantism, puteţi apela cu încredere la orhidee. Dacă doriţi să vă peronalizaţi interiorul în funcţie de culorile acestuia, puteţi folosi vase din sticlă şi sisal sau gel, dintr-un material concordant cu restul accesoriilor din casă. Trebuie deasemenea să ştiţi că se poartă plantele de talie înaltă, precum yucca, dracaena şi bonsai mai mari, care creează o atmosferă plină de elganţă. Puteţi plasa yucca şi dracaena în living, mai ales dacă aveţi TV, plasmă sau chiar un calculator, întrucât aceste plante au capacitatea de a “absorbi” undele electromagnetice şi energiile negative.
Florile şi aranjamentele albe sunt ideale pentru a lumina încăperile mai întunecoase, în timp ce cele compuse din flori roşii, albastre sau galbene trebuie aşezate astfel încât să dea senzaţia unor pete de culoare.
Culorile puternice, ca roşul şi galbenul se pretează cel mai bine în spaţii precum holuri, terase, balcoane şi birouri. Dacă decorul este încărcat este bine ca florile să aibă o singură culoare. Albastrul este recomandat persoanelor care au nevoie de un ambient relaxant, liniştitor.
În cazul în care amenajarea este simplă, în stil minimalist, cel mai potrivit este un aranjament multicolor, ce va constitui un contrast plăcut şi totodată atrăgător. Pe hol este binevenit
un buchet simplu, monocrom, nefiind indicate plantele în ghivece din cauza lipsei de lumină. În living, în schimb, se pretează aranjamentele mari, bogate. Atenţie la faptul că în dormitor se vor evita florile parfumate, alegându-se în schimb, aranjamentele graţioase şi viu colorate, care să contribuie la o atmosferă romantică.
Idee
Ce faceţi cu un superb buchet de flori? Bineînţeles, îl puneţi într-un vas cu apă, la fel de frumos. Când observaţi că florile încep să se faneze scoteţi-l din vas şi ţineţi-l atârnat 2-3 zile cu florile în jos. Apoi puneţi-l în vas dar fără apă şi se va păstra intact. Alt truc se poate aplica la hortensii. Tăiaţi toamna târziu protuberanţele înflorite şi puneţi-le într-un vas fără apă. Se vor menţine în orice caz până la următorul an iar decorul şi aranjamentul realizat astfel poate fi foarte spectaculos.
Natură moartă
În special în baie – dar tot atât de bine şi în living – se pot realiza decoruri cu pietre sau elemente marine, puse pe o tavă sau pur şi simplu aşezate în diverse locuri pe poliţe sau chiar pe podea. Dintre acestea se pot enumera: scoici de diverse forme (cele de dimensiuni mari şi forme diferite pot fi foarte exotice), melcişori, ghiocuri. O scoică mai mare poate fi folosită pe post de scrumieră. Când timpul se încălzeşte aceste aranjamente se pot muta pe balcon, terasă sau grădină.
Ce preferaţi?
Magnolia, ploaia de stele (forsythia), liliacul, thuja, narcisele, dar şi zambilele şi panseluţele pot face parte din alegerile dvs.