Pregătirea, aranjarea şi servirea mesei pentru un eveniment festiv, cum este Crăciunul sau Revelionul reprezintă o ocazie specială. Decoraţiile, detaliile precum şi ponturile folosite vor fi esenţiale pentru reuşita finală.
Optaţi pentru o atmosferă trebuie pozitivă şi relaxată, chiar dacă alegeţi un decor cu fast, cum este şi indicat în astfel de cazuri.
Masa trebuie concepută astfel încât să fie un număr de persoane echilibrat. Nu arată bine ca persoanele să stea înghesuite la masă, dar nici ca între ele să existe o distanţă prea mare care să împiedice conversaţia sau ca atmosfera să lâncezească.
Recomandarea tehnică este să se asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, faţa de masă contribuie semnificativ la decor. Dacă este lungă, o idee bună este să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente.
Accesoriile, absolut necesare unei mese, precum vesela, tacâmurile, paharele trebuie alese şi aşezate în concordanţă cu stilul ales. În astfel de situaţii, cel clasic este o soluţie sigură dar există foarte multe soluţii pentru realizarea unui decor sărbătoresc şi în cazul alegerii unui stil modern.
Dintr-un decor de sărbătoare florile sunt nelipsite. Naturale sau uscate, în funcţie de sezon şi preferinţe, acestea pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat (chiar şi direct pe masă) sau central în cazul unui aranjament floral care, atenţie, nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi. Combinaţiile cromatice pot fi alb-roşu, pentru o atmosferã tradiţionalã, sau alb-albastru, pentru un decor elegant. Pentru a evidenţia caracterul festiv al aranjamentului, se pot adăuga mici accente aurii sau argintii. În ceea ce priveşte contrastele, acestea pot fi obţinute prin alegerea unui ton închis pentru culoarea de fond şi a unei nuanţe mai deschise pentru ornamente. Astfel, veţi crea impresia de clar-obscur şi lux rafinat
Se poate opta pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masa sau pentru un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori.
Un alt ingredient la care se apelează des sunt lumânările, acestea încălzind atmosfera şi creând efecte de lumină. Cele mai indicate sunt sfeşnicele elegante, care amplifică nota generală a decorului.
O atenţie specială trebuie acordată atât de Crăciun cât şi de Revelion platourilor cu felurile de mâncare. Este cunoscută şi pentru acestea arta decorării lor. De Crăciun se poate merge şi pe un stil mai tradiţional.
O masă de sărbătoare stilată poate aborda şi o atmosferă serenă, mai ales când sunt mai puţini comeseni şi când lisesc copii.
Nu lipsesc însă sfeşnicele, lumânările, porţelanul, şervetele şi tacâmurile elegante, paharele cu picior. Culorile sunt mai moi, uneori neutre, un mic accent de culoare.