19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial12 oficiali libieni vor să părăsească regimul

12 oficiali libieni vor să părăsească regimul

Aproximativ 12 oficiali libieni de rang înalt ar putea urma exemplul lui Moussa Koussa, fostul ministru libian de Externe, şi să părăsească anturajul colonelului Muammar Gaddafi, lăsând regimul acestuia să se prăbuşească, potrivit Mediafax.

Doi miniştri din cadrul Guvernului libian, care au legături vechi cu Marea Britanie, se aflau, deja, în Tunis, discutând termenii plecării lor cu ofiţeri britanici şi francezi de informaţii, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate. Potrivit unor zvonuri, directorul serviciilor de informaţii şi ministrul pentru Europa se pregătesc, de asemenea, să-l părăsească pe liderul libian.

În plus, un grup de şase sau şapte miniştri, diplomaţi şi oficiali au plecat, la bordul unor maşini, în Tunisia, de unde intenţionează să nu se mai întoarcă în ţară, afirmă publicaţia. Totodată, ministrul pentru Africa, Ali al-Treiki, a anunţat joi, la Cairo, că a întrerupt legăturile cu regimul libian. Concomitent, oficiali de la Londra verificau, joi seara, informaţii potrivit cărora Tarek Khalid Ibrahim, adjunctul misiunii Libiei în capitala britanică, se pregătea să dezerteze.

Cel puţin alţi şase oficiali de rang înalt din anturajul lui Gaddafi au discutat cu agenţi din cadrul serviciilor de informaţii britanice şi surse ale acestora, anunţându-şi intenţia de a-l urma pe Koussa în Marea Britanie. Sursele citate au precizat că aproximativ 12 oficiali de rang înalt din cadrul regimului „şi-au întins antenele, pentru a părăsi barca”.

Serviciile franceze şi italiene de informaţii sunt, de asemenea, în contact cu oficiali de rang înalt, discutând despre plecarea lor în exil.

Oficiali britanici au declarat că dezertarea lui Koussa este un potenţial „punct de vârf”, care-i va obliga şi pe alţii să-l abandoneze pe Gaddafi. „Moussa Koussa era unul dintre cei câţiva apropiaţi ai lui Khadafi care nu făcea parte din tribul său”, a declarat o sursă din cadrul Foreign Office. „Hotărârea lui va face o mulţime de oameni să se gândească astfel: «De ce îi mai sunt loial colonelului Kadhafi? Dacă a plecat Moussa Koussa, eu ce mai caut aici?»”, a continuat sursa. O altă sursă, din cadrul Whitehall, a declarat că Moussa a hotărât să fugă de teama că va fi ucis în bombardamentele NATO.


Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă