4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecial12.000 de euro, preţul europarlamentarului Severin

12.000 de euro, preţul europarlamentarului Severin

Adrian Severin, vice-preşedinte al Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor – al doilea grup parlamentar din PE – şi fost candidat la poziţa de Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, este o figură importantă în Parlamentul European. Aşa îl descriu pe fostul ministru român jurnaliştii de la „Sunday Times”. Reporterii britanici au contactat peste 60 de europarlamentari care au fost întrebaţi dacă vor un post de consilier plătit. Mulţi nu au răspuns, alţii şi-au pus asistenţii să scrie note de refuz, iar 14 au acceptat o întâlnire cu jurnaliştii. Majoritatea au renunţat, pentru că intraseră la bănuieli, dar Severin şi alţi doi eurodeputaţi, şi ei foşti miniştri, au acceptat să ajute compania fictivă de lobby.

 

100.000 de euro pentru şase şedinţe pe an

Lui Severin i s-a propus să facă parte din echipa de consultanţi ai firmei, urmând să fie plătit cu 100.000 de euro pentru a participa la şase şedinţe pe an.

Presupuşii lobby-işti i-au spus că, dacă acceptă această poziţie, i s-ar putea cere ajutorul pentru a schimba legislaţia. „Ştiu de ce aveţi nevoie şi cred că eu vă pot oferi ceea ce aveţi nevoie,” a răspuns el. O zi de lucru în afara şedinţelor de consiliu valora 4.000 de euro.

Contactat de România liberă, Severin spune că a acceptat să facă parte din biroul internaţional de consultanţi al firmei de lobby, după ce s-a interesat şi nu a aflat nimic negativ despre ea. „Deşi Sunday Times este un ziar de scandal şi eurosceptic, cheltuielile au fost semnificative: şi-au făcut o firmă puternică, nici nu m-am gândit că nu există. Aveau sediul într-un cartier rezidenţial, scump din Londra, erau două persoane care răspundeau la telefon, aveau site, e-mail şi cărţi de vizită, erau în fiecare săptămână la Parlamentul European,” povesteşte Severin.

Potrivit Sunday Times, plăţile făcute de falsa companie urmau să fie înregistrate în declaraţia financiară a eurodeputatului, dar acesta a spus că nu va trece toată suma, ci doar preţul pentru o şedinţă. „Pare mai puţin pentru că nu spui câte şedinţe ai pe an,” a spus el. Eurodeputatul spune însă că a trecut doar tariful unei şedinţe pentru că nu ştia la câte va participa, iar suma finală urma să o treacă în declaraţia de avere.

Factură de 12.000 de euro pentru amendamentul lui Bodu

La începutul lunii trecute, reporterii britanici i-au cerut ajutor pentru a introduce un amendament la Directiva europeană privind fondurile de garantare a depozitelor. Legislaţia urma să fie schimbată introducând un termen de o săptămană pentru plata compensaţiilor de către un fond de garantare a depozitelor către deponenţi unei bănci care a dat faliment. În prezent, termenul este de o lună. Severin a fost de acord să-i ajute pe falşii loby-işti şi a spus că şansele de succes cresc dacă găseşte un membru al comisiilor de resort care să introducă amendamentul. A apelat la un alt român, Sebastian Bodu, care, deşi cu altă orientare politică, era raportor pe această directivă.

Atât Severin, cât şi Bodu, au confirmat pentru România liberă că au avut o discuţie pe această temă, dar că Bodu se declarase în favoarea păstrării termenului de o lună încă din decembrie anul trecut, iar amendamentul fusese deja depus când a avut loc discuţia. Totuşi, Severin le-a spus altceva lobby-iştilor, potrivit discuţiei publicate de Sunday Times: „Până la urmă, el (Bodu) a înţeles şi a sprijinit ideea, gândindu-se că este corect şi fără să acţioneze doar pentru că i-am cerut eu.” Reporterii l-au întrebat dacă Bodu ştie că discuţia a avut loc la cererea unui client. „Nu, nu i-am spus nimic,” a răspuns Severin. Apoi, europarlamentarul şi resupuşii lobby-işti au stabilit tariful pentru acest serviciu: 12.000 de euro pentru trei zile de consultanţă, după cum arată înregistrările video ale Sunday Times. De altfel, la scurt timp, Severin a trimis factură pentru această sumă.

Investigat de ANI

Averea lui Adrian Severin a intrat anul trecut în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, după un articol publicat de revista Kamikaze care arăta că eurodeputatul a decontat în 2009 şi 2010 aproximativ 500.000 de euro – cea mai mare sumă cheltuită de PE pentru un europarlamentar român. 229.000 de euro au fost decontaţi doar pentru „cheltuieli de secretariat”. ANI s-a autosesizat şi a început să investigheze averea lui Severin încă din timpul mandatului de parlamentar din 2004-2008.

Anchetă la PE

O anchetă a fost demarată la Parlamentul European săptămâna aceasta, privind acuzaţiile aduse de cotidianul britanic celor trei eurodeputaţi, a anunţat un purtător de cuvânt. De altfel, şi un vice-preşedinte al PE declarase pentru Sunday Times că va fi deschisă o anchetă. „Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fie transmise Parlamentului pentru a fi examinate atent”, a precizat purtătorul de cuvânt. Severin spune că doreşte o astfel de anchetă pentru ca nevinovăţia sa să fie demonstrată. El mai cere anchetarea ziariştilor britanici pentru că au intrat în PE fără autorizaţie şi pentru că au făcut înregistrări ilegale şi se gândeşte să dea în judecată Sunday Times pentru calomnie.

Monica Macovei: DNA trebuie să se autosesizeze

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, cere DNA să se autosesizeze în cazul acuzaţiei de corupţie la adresa lui Adrian Severin. Macovei consideră, de asemenea, că Severin trebui să îşi dea imediat demisia din Parlamentul European, oferind în acest sens exemplul europarlamentarului austriac Ernst Strasser, „Dacă nu îşi dă demisia, aştept ca Victor Ponta şi conducerea PSD să îl excludă din partid şi să-şi ceară iertare pentru faptele acestuia. Fiind cetăţean român, Adrian Severin se supune legii penale romane. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să declanşeze cercetarea penala în legătură cu acuzaţiile de coruptie relatate de The Sunday Times”, scrie Monica Macovei pe blogul ei.

Alţi europarlamentari vizaţi

Să lucreze pentru pretinsa firmă de lobby a acceptat şi austriacul Ernst Strasser, fost ministru de interne şi lider al austriecilor din grupul PPE. Acesta a cerut să i se plătească 25.000 de euro în contul unei firme pe care o aveaîn Austria pentru a fi promovat o schimbare legislativă. Deşi iniţial a declarat că şi-a dat seama că are de-a face cu falşi lobby-işti, Strasser a anunţat ieri că demisionează din PE şi se retrage din viaţa politică din cauza „campaniei politice împotriva sa.
Eurodeputatul sloven Zoran Thaler, fost ministru de Externe, a prezentat şi el un amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra.

 

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070, s-au scurs în online

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070 au fost dezvăluite de un cunoscut leaker, oferind detalii importante despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă