10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. 11 persoane ARESTATE pentru evaziune și spălare de bani în dosarul...

UPDATE. 11 persoane ARESTATE pentru evaziune și spălare de bani în dosarul “Mediapro”

UPDATE
Instanța Tribunalului București a decis arestarea  pentru 30 de zile a lotului MEDIAPRO, format din 11 foști angajați și colaboratori. Ei sunt acuzați de spălare de bani și evaziune fiscală, prejudiciul imputat fiind de 15 milioane de lei.
—- 
Procurorii Parchetului Capitalei au retinut 11 persoane puse sub acuzare in dosarul de evaziune fiscala de la MediaPro, se anunță într-un comunicat de presă.  Tribunalul Bucuresti decide sâmbătă dacă va accepta solicitările de arestare preventivă ale Parchetului Capitalei.
In acelasi dosar, au fost audiate joi mai multe persoane, iar  21 dintre ele sunt cercetate în libertate sau sub control judiciar.
 
Cele 11 persoane retinute sunt:
1.    VIJU SILVIU RELU – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
2.    ION COSMIN ANDREI – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
3.    BALAN EUGENIA – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
4.    STANCULEANU ANDREEA ¬CORNELIA – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
5.    TODERIUC MIHAI- VALENTIN – pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala;
6.    PUIU DANUT – pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor;
7.    ADASCALITEI ELENA-LUCIA – pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala si spalare a banilor; 
8.    NITA ELENA – pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala si spalare a banilor; 
9.    DINU GEORGE – LAURENTIU – pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala si spalare a banilor;
10.    CALAPEREANU ELENA – pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala;
11.    MEDELEANU CORINA – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala  si spalare a banilor; 

Potrivit procurorilor, în cauza s-a retinut ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila conform careia, in perioada 2009 – 2014, inculpatii VIJU SILVIU RELU, ION COSMIN – ANDREI, BALAN EUGENIA si MEDELEANU CORINA, in calitate de persoane cu functii de conducere/administrare in cadrul a 3 societati comerciale de profil 'media', cu complicitatea inculpatilor CALAPEREANU ELENA, STANCULEANU ANDREEA – CORNELIA, TODERIUC MIHAI- VALENTIN, PUIU DANUT, ADASCALITEI ELENA-LUCIA, NITA ELENA si DINU GEORGE LAURENTIU, au dispus inregistrarea in evidenta contabila a acestor societati si declararea fiscala a numeroase facturi care nu au la baza opeartiuni reale de achizitie, provenind de la un numar mare de societati comerciale (care, la randul lor, fie nu-si declara livrarile corelative organelor fiscale, fie inregistreaza achizitii fictive de la societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma').

O parte din sumele inscrise in facturile sus-mentionate erau transferate in conturile bancare ale societatilor emitente (reprezentand 'comisionul' pentru 'serviciile de facturare prestate de aceste societati' si, eventual, TVA-ul – de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora), iar pentru restul sumelor erau intocmite chitante fictive, fara ca sumele inscrise in acestea sa fie ridicate efectiv din casieria celor 3 societati comerciale de profil media, servind, in realitate, la remunerarea suplimentara a unor angajati din cadrul acestora.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridica la suma de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentand TVA si impozit pe profit.

Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 15.000.000 lei.

In vederea acoperirii prejudiciului cauzat bugetului de stat, precum si a confiscarii sumelor spalate, procurorii au instituit sechestre asiguratorii cu privire la mai multe bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Procurorii Parchetului Capitalei si politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au efectuat joi 41 de perchezitii in Bucuresti, judetele Dambovita, Ilfov, Arges si Braila, in dosarul de evaziune fiscala in care este vizat trustul MediaPro.

In cursul lunii decembrie 2014, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a inceput urmarirea penala fata de 32 de persoane suspectate de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

 
 
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă