19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"1000 de povesti", 8 zile de teatru si 13 trupe in concurs

„1000 de povesti”, 8 zile de teatru si 13 trupe in concurs

Ajuns la a doua editie, Festivalul International de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povesti” are o anvergura mai mare decat editia de anul trecut, putandu-se spune ca, la randul sau, a crescut o data cu copiii care-i urmaresc spectacolele. Festivalul, care se desfasoara in Bucuresti, in perioada 7-14 octombrie, are acum mai multe sectiuni, mai multe trupe invitate, din tara si din strainatate, si mai multe locuri de desfasurare a spectacolelor programate. Principalul organizator este Teatrul „Ion Creanga”, in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti si SRTV (TVR Cultural).
Principalele „locatii” in care vor fi reprezentate spectacolele sunt: desigur, in primul rand Teatrul „Ion Creanga”, cu cele doua sali ale sale – din Piata Amzei nr. 13 si Studio, din Pictor Verona 15 -, apoi Sala ArCuB (str. Batistei nr. 14), Teatrul Nottara, sapte scoli generale din intreg Bucurestiul, precum si Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”. Festivalul se deschide sambata, 7 octombrie, la ora 18, cu spectacolul „In lupta cu Ta-Ga-Ta” de Ion Lucian, apartinand Teatrului Excelsior, precedat, la ora 11, de „Harap Alb”, din repertoriul curent al teatrului.
In cadrul sectiunii de spectacole – in acest an competitiva – concureaza 7 trupe straine si 6 trupe romanesti. Dintre acestea, mentionam: Teatrul Excelsior, Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Teatrul pentru Copii si Tineret din Constanta, Teatrul Municipal „Csiki Jatekszin” din Miercurea Ciuc, Teatrul National Targu Mures (cu o montare dupa „Burattino”, vineri 6, octombrie, la ora 11), Teatrul „George Bacovia” din Bacau (cu „Frumoasa si Bestia”, sambata 7 octombrie, la ora 11), precum si trupe din Irlanda, Italia, Spania. Sunt prezenti in sectiunile paralele si artisti din Finlanda, Slovenia, India. Daca la prima editie sectiunea de spectacole-lectura a fost dedicata dramaturgiei suedeze, acum este randul teatrului german pentru copii si tineret.
Pe esplanada de la intrarea salii din Piata Amzei, ca si anul trecut, Fundatia Abracadabra va prezenta spectacole interactive pentru copiii de toate varstele. La editia din acest an se desfasoara trei sesiuni de workshop-uri realizate de performeri din Romania, India (Imran Khan) si Spania, sustinute in diverse scoli din Bucuresti. Colocviul „De ce 80% dintre romani isi bat copiii?”, cu tema importantei Educatiei timpurii, va avea loc joi, 12 octombrie, la ora 16, in Sala Studio din Pictor Verona. Invitatii speciali ai festivalului sunt: Wolfgang Schneider Ð presedinte al ASSITEJ International, Ivica Simic Ð director Mala Scena, Zagreb, Croatia, Alexey Moskin Ð Teatrul pentru Tineret din St. Petersburg, John Elsom Ð presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, membru in juriul festivalului, Manfred Jahnke Ð jurnalist, Germania. Cu ocazia festivalului, teatrul-gazda, Ion Creanga, prezinta o noua premiera: „Fat Frumos, Ileana Cosanzeana si Gheonoaia” Ð sambata, 13 octombrie, la ora 18. Marti, 10 octombrie, la ora 18, in foaierul Teatrului Ion Creanga, are loc inaugurarea expozitiei de fotografie „Prima editie a FITC”, continand fotografii realizate de artistii Maria Stefanescu si Sorin Radu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă