9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecial1000 de ani de istorie romaneasca

1000 de ani de istorie romaneasca

Incet, cu opinteli, dar sigur, podurile de flori de peste Prut incep sa fie inlocuite de altele mult mai solide. Fundatia Culturala Magazin Istoric colaboreaza de sapte ani cu Editura Litera, cu sediul la Chisinau, pe mai multe proiecte legate de fratii nostri de peste Prut. Unul dintre ele s-a concretizat zilele acestea.
Ideea i-a apartinut lui Anatol Vidrascu, directorul editurii. Domnia sa a avut ambitia de a realiza un volum care sa se inscrie intr-o serie internationala: prezentarea a 1000 de ani de istorie romaneasca (de la anul 1000 la anul 2000), prin imagini. Iata ca, dupa o munca desfasurata vreme de sapte ani, utilizand arhiva foto a revistei „Magazin Istoric”, in conceptia grafica a Editurii Litera, cu colaborarea doamnei Georgeta Filitti si cu o prefata de academicianul Virgil Candea, volumul „Mileniul romanesc” este gata.
In cele aproape 1000 de pagini sunt infatisate imagini deja cunoscute, dar si altele mai putin stiute, cat si multe fotografii inedite care ilustreaza istoria romanilor din ultima mie de ani. Nu este o carte de istorie in sensul clasic al cuvantului, ci una care ofera scenografia, chipurile „actorilor” – de la domnitor la omul de rand – si principalele momente ale devenirii noastre.
Este un album ce se adreseaza celor care sunt deja indragostiti de istorie, dar si celor care, atrasi de frumusetea imaginilor, vor incepe, poate, din clipa cand vor deschide aceasta carte, sa fie interesati de trecutul nostru. Este, in acelasi timp, si o carte de vizita ce prezinta istoria romanilor intr-o formula sintetica si atractiva pentru strainul putin familiarizat cu ea.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă