25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecial100 de zile de anticoruptie in Bulgaria

100 de zile de anticoruptie in Bulgaria

La 100 de zile de la instalarea la putere, guvernul condus de Boiko Borisov se bucura de increderea a peste 75% din bulgari, care vad in fostul primar al Sofiei simbolul reformelor anticriza, dar, mai ales, al luptei anticoruptie.
Desi conduce un guvern minoritar format din membri ai partidului sau, GERB, Borisov se bucura de sustinerea parlamentara a altor trei partide: nationalistii din Ataka, Coalitia Albastra (anticomunista) si "Ordine, Legalitate, Justitie" – conservatori.
Prioritatea numarul unu declarata de executivul de la Sofia a fost deblocarea sutelor de milioane de euro din fonduri europene inghetate de Bruxelles din cauza suspiciunilor de frauda care au subminat credibilitatea fostului guvern socialist. Bulgaria ar trebui sa primeasca, pana in 2013, 7 miliarde euro in fonduri europene, iar cabinetul actual a facut din combaterea coruptiei principalul mijloc de a asigura fluxul banilor europeni.

In acest scop, Borisov l-a numit in functiile de viceprim-ministru si de ministru de Finante pe Simeon Djankov, fost economist-sef pentru economie privata in cadrul Bancii Mondiale, care a devenit in scurt timp noul star al reformelor din Bulgaria.
Impreuna cu Ministerul de Interne, Djankov a declansat reforma serviciilor vamale, considerate a fi pana atunci domeniul nedisputat al clanurilor mafiote bulgaresti. Decis sa aplice reformele inca din prima zi de mandat, economistul bulgar a declarat razboi birocratiei, iar la sfarsitul lunii august a anuntat ca toate cele 12 agentii de stat aflate in subordinea guvernului bulgar vor fi desfiintate. Cu cateva zile in urma, ministrul de Finante a decis desecretizarea tuturor contractelor incheiate de fostul executiv socialist cu companii private, care au fost castigate, de obicei, de firme agreate de putere.
Masurile de reforma sunt dublate de decizii populiste care sunt apreciate de public. Astfel, premierul Borisov a anuntat saptamana trecuta ca a taiat cheltuielile de protocol ale ministerelor, o masura care, potrivit fostului boxeur, ar aduce o economie anuala de 770.000 dolari pe an.

Cele mai citite

Dana Nicolaescu, văduva regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, trăiește o poveste de dragoste cu medicul care l-a operat pe regizor

Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu. Locul unde se afla casa actorului este acum ocupat de Autogara orașului....

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Creatorul de modă Roberto Cavalli s-a stins din viață

Roberto Cavalli, celebrul creator de modă italian cunoscut pentru creațiile sale extravagante și inovatoare, a încetat din viață vineri, la vârsta de 83 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă