16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial100 de kg de aur pentru uciderea caricaturistului

100 de kg de aur pentru uciderea caricaturistului

Un lider taliban a anuntat ca ofera 100 de kg de aur ca recompensa celui care il va ucide pe autorul caricaturilor cu profetul Mahomed, publicate initial in cotidianul danez „Jyllands-Posten” si apoi in numeroase publicatii europene, a informat Reuters. Potrivit agentiei de presa afgane Islamic Press, este vorba de mollahul Dadullah, care a mai oferit alte cinci kilograme de aur pentru lichidarea oricarui militar danez, norvegian sau german din cadrul trupelor ISAF.

„Jyllands-Posten” isi cere scuze

Cotidianul danez „Jyllands-Posten” le-a cerut din nou scuze musulmanilor pentru publicarea caricaturilor ofensatoare. Intr-o scrisoare redactata in limba araba si transmisa presei algeriene, redactia micului ziar danez anunta, ieri, ca „ne cerem scuze pentru marea neintelegere generata de publicarea caricaturilor reprezentandu-l pe profetul Mahomed.” Ziaristii de la „Jyllands-Posten” si-au mai cerut o data scuze, pe 30 ianuarie, printr-o alta scrisoare adresata atunci agentiei iordaniene Petra.

Tema pe agenda reuniunii NATO

Agenda reuniunii informale a ministrilor Apararii din tarile membre NATO, ce se desfasoara de ieri la Taormina, in Italia, va aborda si problema consecintelor scandalului caricaturilor. Pe marginea reuniunii, la care Romania este reprezentata de ministrul roman al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, vor fi analizate efectele actualei crize a caricaturilor, cristalizata in buna parte dupa reuniunea liderilor musulmani de la Mecca, din decembrie. Tot ieri, organizatia Reporteri fara Frontiere a organizat la Paris un colocviu dedicat crizei desenelor ofensatoare, cu ocazia caruia RSF a denuntat instrumentalizarea scandalului.

Insarcinatul cu afaceri roman, convocat la MAE iranian

Insarcinatul cu afaceri roman in Iran, Mircea Has, a fost convocat zilele acestea la Ministerul iranian de Externe pentru a fi informat in legatura cu protestul oficial al guvernului iranian fata de republicarea, intr-unul din ziarele romanesti, a unor desene calificate drept profanatoare la adresa profetului islamului Hazrat Mahomed, a informat Rompres, citand agentia IRNA.
O alta convocare, survenita din aceleasi motive, i-a fost adresata reprezentantului Bulgariei la Teheran. Potrivit IRNA, Has a subliniat ca presedintele Traian Basescu a cerut presei sa evite publicarea desenelor ofensatoare care desconsidera sentimentele religioase si si-a exprimat regretul fata de publicarea acestora in presa europeana.

Rice: Siria si Iranul au incitat la violenta

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a acuzat Siria si Iranul ca au incitat la violente antioccidentale dupa publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, au informat agentiile internationale. Rice a subliniat ca atacurile din Siria si Liban nu puteau avea loc fara acordul autoritatilor, tinand cont ca regimurile acestor tari exercita un „control” strict asupra populatiilor. „Nu am nici o indoiala ca aceste state au facut totul pentru a incita opinia publica si pentru a o folosi in atingerea propriilor interese”, a spus sefa diplomatiei americane, care a incheiat cu un apel la „respect si intelegere”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă