19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial100 de intersectii, deblocate la comanda

100 de intersectii, deblocate la comanda

» Din 2008, un centru de comanda va debloca electronic marile intersectii din Bucuresti.
» Masinile de Salvare, Pompieri si Politie vor avea asigurata "unda verde".
» Mijloacele de transport in comun ale RATB vor fi urmarite prin satelit.

Bucurestenii vor scapa de nebunia intersectiilor blocate la orele de varf, incepand din a doua jumatate a anului viitor, dupa cum au promis edilii. Acestia vor incepe in aceasta luna implementarea sistemului de management al traficului, cu un centru de comanda de unde va fi urmarit traficul si se vor putea debloca 100 de mari intersectii in momentele de trafic intens.
Semafoare controlate computerizat
Semafoarele din marile intersectii vor fi controlate computerizat de la centrul de comanda, care va fi realizat dupa modelul celui de la Londra.
In intersectii se vor instala camere video, iar mijloacele de transport in comun ale RATB vor fi urmarite prin satelit. Primele doua intersectii care vor intra in programul de management al traficului vor fi cele dintre Bd. Eroilor si Carol Davila, precum si Bd. Tudor Vladimirescu cu Calea 13 Septembrie.
Timpii de semaforizare din cele doua intersectii vor putea fi modificati pe baza informatiilor primite de la camerele video.
De asemenea, autovehiculele de la Politie, Pompieri si Salvare vor avea "unda verde", pentru a se evita situatiile cand sunt blocate in trafic si nu pot interveni la timp acolo unde este nevoie. Sistemul va fi implementat in 100 de mari intersectii din zona centrala si cele de pe axa nord-sud: Piata Presei Libere, Kiseleff, Piata Victoriei, Piata Romana, Universitate, Unirii, Tineretului pana la Piata Sudului.

Se cheltuiesc 20 de milioane de euro
Municipalitatea va cheltui aproape 20 de milioane de euro pentru realizarea acestui proiect din banii acordati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Proiectul are trei componente: subsistemul de control al traficului urban, cel de management al transportului public si televiziunea cu circuit inchis.
Constructorii vor reface instalatiile de semaforizare din 97 de intersectii si 11 treceri de pietoni, iar circulatia mijloacelor RATB va avea prioritate fata de traficul general. Sistemul video va putea urmari un autoturism la deplasarea prin tot orasul, cu ajutorul camerelor de luat vederi.

IN PROIECT

» Centru de comanda
Toate activitatile legate de sistemul de management al traficului vor fi coordonate de la un centru de comanda amplasat intr-un imobil din centrul orasului. Acolo vor lucra angajati de la Primaria Capitalei, RATB si Politia Rutiera.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă