7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecial10 paşi înainte să pleci la studii în străinătate

10 paşi înainte să pleci la studii în străinătate

Te-ai gândit să pleci la studii în străinătate însă nu eşti sigur ce trebuie să faci astfel încât să fii pregătit? În situaţia ta probabil sunt multe alte persoane, aşa că mai jos poţi găsi o listă de paşi care să te ajute în procesul tău de a deveni student internaţional.

1. Strânge cât mai multe informaţii despre universitate şi programul pe care vrei să-l urmezi

Informează-te cât va dura programul pe care vrei să-l studiezi, consultă topurile internaţionale pentru a verifica locul universităţii în domeniul pe care ţi l-ai ales, află pe ce se pune accentul la curs, câţi studenţi internaţionali vor fi la curs plus alte informaţii care-ţi vor fi utile acolo. Cel mai uşor mod de a afla aceste informaţii este direct de la reprezentanţii universităţilor, cu care te poţi întâlni la târguri educaţionale precum RIUF, cel mai mare târg internaţional de facultăţi din Europa de Est. Poţi participa la eveniment pe 16-17 martie la Bucureşti, pe 19 martie la Timişoara sau pe 21 martie la Iaşi, iar înscrierile pentru eveniment se fac aici.

2. Află care sunt criteriile de admitere

Diferite universităţi au diferite criterii de admitere (privind notele la bacalaureat/diploma de licenţă sau examenele de limbă). De asemenea, unele programe de master cer susţinerea unor teste suplimentare precum GMAT sau GRE.

3. Interesează-te privind sistemul de notare şi cum se realizează evaluarea

Vei afla că la unele cursuri vei da examene, pe când la altele va trebui să predai un eseu sau să predai o lucrare practică. E bine să ştii ce va trebui să faci pentru a promova. În plus, nu vei mai fi surprins când vei descoperi că în Danemarca nota de trecere e 2 sau că, deşi au un sistem de notare asemănător cu al nostru, rareori vei lua o notă mai mare de 8 în Olanda, nota 10 fiind rezervată cazurilor excepţionale. Poţi să afli mai multe informaţii despre diferitele sisteme educaţionale aici.

4. Întreabă care sunt costurile estimative de trai

În funcţie de ţara şi oraşul în care urmează să studiezi, costurile pot varia de la 500 de euro/lună la peste 800 de euro/lună. Ţine cont şi de faptul că o parte dintre aceste costuri pot fi finanţate prin muncă part-time. Chiar dacă probabil nu-ţi vei găsi un loc de muncă imediat, fii perseverent, până la urmă vei găsi slujba care ţi se potriveşte.

5. Informează-te privind oportunităţile de muncă

Deşi România face parte din Uniunea Europeană, unele state încă mai cer permise de muncă pentru cetăţenii români (până în decembrie 2013). Află dacă vei avea nevoie de unul şi cât de mult va dura să-l obţii. De asemenea, e bine să ştii dinainte câte ore vei putea lucra şi care e salariul minim pe oră, astfel încât să poţi estima cât din costurile de trai le poţi susţine singur. Întreabă universitatea dacă are un centru care să te ajute să cauţi un job, atât în timpul universităţii, cât şi după. Află care sunt ratele de angajare ale absolvenţilor universităţilor pe care le vizezi şi care sunt cele mai importante parteneriate cu marii angajatori.

6. Vezi ce posibilităţi de finanţare există

În cazul în care învăţământul nu e gratuit (precum în Scoţia, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atât universităţile cât şi guvernele din diferite ţări îţi pot oferi împrumuturi sau burse, de până la 100% din taxa de şcolarizare. Interesează-te care sunt acestea şi dacă eşti eligibil pentru vreuna dintre ele.

7. Uită-te după cazare din timp

Cu cât rezolvi dilema locului de cazare mai repede, cu atât mai bine. Unele universităţi garantează locuri în cămin pentru studenţii din afara ţării dacă aplici până la o anumită dată. Dacă nu vrei să stai în campus, caută site-uri de oferte de cazare şi încearcă să contactezi agenţiile. Locuinţele cele mai accesibile şi interesante se închiriază repede. De asemenea, interesează-te dacă locuinţa este mobilată, utilată şi dacă utilităţile sunt incluse în preţ.

8. Ia legătura cu studenţi (români) de la universitatea respectivă

Dacă plecarea într-o ţară străină te sperie, află că sunt oameni care au făcut acest pas înaintea ta şi te pot ajuta cu o mulţime de sfaturi privind cele mai bune locuri de cazare, ce cartelă de telefon să-ţi iei, unde găseşti cea mai bună mâncare sau de unde poţi cumpăra produse ieftine. Poţi să îi contactezi căutând forumuri dedicate (precum Space.edmundo.ro) sau Romanian Societies (în cazul universităţilor din Marea Britanie). În plus, majoritatea universităţilor prezente la RIUF vin şi cu un student român, care îţi poate răspunde întrebărilor tale specifice.

9. Asigură-te că ai toate actele necesare

Înainte să pleci, fii sigur că ai cu tine tot ce-ţi trebuie. Universităţile îţi pot cere anumite acte în original, de exemplu: diploma de bacalureat/licenţă şi traducerea lor legalizată, rezultatele testului de limbă, scrisoarea oficială de acceptare la universitatea lor sau asigurarea de sănătate. Întreabă universitatea ce acte îţi vor fi necesare, atât pentru a te înscrie ca student, cât şi pentru permisul de muncă (acolo unde este cazul). Ar fi util şi să laşi acasă o procură notarială pentru unul dintre părinţii sau prietenii tăi, în cazul în care e nevoie să fii reprezentat legal la bancă, birouri de eliberat acte sau în alte locuri.

10. Gândeşte-te ce o să faci după cursuri

Ca student internaţional te bucuri de o mulţime de facilităţi la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de înregistrare muzică) şi în afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atracţii). Mai mult, vei descoperi că poţi călători uşor şi la costuri destul de mici între ţări dacă studiezi în Europa de Vest, aşa că ai putea chiar să-ţi plănuieşti o vacanţă.

Nu uita! Multe dintre aceste informaţii îţi pot fi oferite de către consilieri educaţionali, care te pot ajuta în tot procesul de aplicare pentru studii în străinătate, te pot pune în contact cu români care vor studia la aceeaşi universitate ca şi tine şi-ţi pot da sfaturi despre cum să te descurci mai uşor.

Te poţi întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universităţi internaţionale din Europa de Sud-Est. Aici poţi afla informaţii personalizate despre studiul în străinătate, poţi participa la workshop-uri şi seminarii şi poţi beneficia de oferte şi reduceri speciale. În plus, doar la RIUF poţi vorbi cu reprezentanţi ai universitaţilor de top din lume precum MIT (locul 1 în Top QS), Harvard (locul 3 în Top QS), University College London (locul 4 în Top QS), Princeton (locul 9 în Top QS), King’s College London (locul 26 în Top QS) şi London School of Economics (locul 69 în Top QS). Cei interesaţi de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obţinute din participarea la târg.

Evenimentul se desfăşoara pe 16-17 martie la Sala Palatului din Bucureşti, pe 19 martie la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara şi pe 21 martie la Hotel Unirea din Iaşi.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă