5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecial10 Mai si consacrarile

10 Mai si consacrarile

De-a lungul timpului, pe data de 10 Mai, in lume, s-au petrecut fel si fel de evenimente: inceputul primei calatorii in Lumea Noua a navigatorului florentin Amerigo Vespucci (1497); jonctiunea transcontinentalului american in Utah (1869); aparitia primului disc de 45 de turatii Rolling Stones (1963) s.a.m.d.
Pentru noi, 10 Mai reprezinta Independenta de stat. Ziarul nostru a sintetizat si el, in nume, in 1877, chintesenta acestor aspiratii – "Romania libera".
Pare incredibil, dupa 1990 se sarbatoreste orice, dar ziua de 10 Mai a fost aruncata la cos si trecuta sub tacere.

La 10 Mai 1877, camerele legiuitoare au decis Independenta de stat a Romaniei, intarita, promulgata de domnitorul Carol l, un neamt devenit mai roman decat multi romani. Guvernul a anulat imediat tributul catre Turcia, care timp de 425 de ani a facut legea in aceasta parte a lumii. Au devenit memorabile cuvintele rostite de Kogalniceanu: "Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".
Comparabila cu acel epocal 10 Mai 1877, cand stramosii nostri au simtit gustul independentei si a fost desenata Romania pe harta Europei, mai poate fi integrarea Romaniei in UE – de cand putem spune ca incep regenerarea tarii si croirea unui drum institutional european. 10 Mai si aderarea Romaniei la UE pot fi considerate CONSACRaRI.
Cucerirea independentei, telul tuturor romanilor, n-ar fi fost posibila fara unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si reformele care au modernizat statul. In acea vreme, puterea suzerana era Imperiul Otoman, iar puterea protectoare era Imperiul Tarist. Romanii au scapat de amandoua proclamandu-si independenta. Satui de fenomenul imperial, romanii s-au bucurat ca au scapat de influenta turceasca si ruseasca.

Pana la aparitia regimului comunist si a tancurilor sovietice care ne-au scurtat memoria, 10 Mai era o zi semnificativa si autentica. Era sarbatorita in toata demnitatea si splendoarea ei. Asta s-a intamplat timp de 70 de ani. Practic, Gheorghiu-Dej si Ana Pauker au comasat Ziua victoriei impotriva fascismului cu Ziua Independentei de stat a Romaniei. Culmea, nu exista un act al regimului comunist prin care sa fi fost anulata sarbatoarea de 10 Mai.
si regimurile de dupa ‘89 s-au codit sa readuca 10 Mai la situatia initiala, sa nu fie banuite ca introduc si Ziua Regalitatii – fericita coincidenta de acum peste o suta de ani – pe usa din dos, tematoare ca se vor alimenta nostalgiile regaliste. Este notorie alergia cultivata fata de monarhie in anii ‘90. Acum, regalitatea nu mai este privita cu ostilitatea din acei ani. Faptul ca Ziua Independentei de stat a Romaniei coincide cu Ziua Regalitatii, iar in constiinta colectiva ziua de 10 Mai este legata si de proclamarea printului Carol ca rege al Romaniei nu mai constituie un impediment. Povestea cu stafiile trecutului si restauratia nu mai tine. Regalitatea nu mai "tulbura". Declararea prin vot a Independentei a reprezentat o consecinta juridica de neasemuit.

Aceste randuri nu sunt o pledoarie pentru monarhie, desi ni s-ar fi potrivit de minune si in anii postdecembristi. Alternativa intoarcerii la regalitate mi se pare tot mai indepartata. Asa cum problema monarhica a fost tinuta ascunsa, tot asa nu ne mai putem codi sa-l repunem in drepturi pe ocultatul 10 Mai.
A existat o initiativa a PNTCD, depusa in Parlament in 2002, de a sarbatori Ziua Independentei de stat a Romaniei la 10 Mai. Acum, 10 Mai are toate sansele sa reapara in calendarul oficial romanesc.
9 Mai (care se mai sarbatoreste doar la Moscova) este o sarbatoare straina de Romania, este o mostenire a perioadei in care memoria era inlocuita. 10 Mai trebuie sa redevina o mostenire istorica de durata.

Recunoasterea si reinstituirea datei de 10 Mai drept Ziua Independentei de stat a Romaniei ar fi un semn ca ne respectam traditiile istorice si pe noi insine. 10 Mai trebuie reintrodus in circuitul sarbatorilor nationale, conform traditiei pe care istoria i-a conferit-o. Entuziasmul romanilor va ramane acelasi si daca 9 Mai devine 10 Mai. E vorba doar de restituirea unei valori istorice intrerupta brutal de un regim agresiv. Impacarea cu trecutul.
Ca sa nu rataceasca, tinerii au nevoie de traditie, esentiala ca si libertatea. Au nevoie de FAPTE MARI.
Daca tot ne agitam cu Ziua Barbatului, mai intai sa reinstituim ziua care a glorificat vitejia barbatilor ce au facut posibila Independenta de stat a Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă