0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecial1 grad mai putin in casa, 6 la suta mai ieftin la...

1 grad mai putin in casa, 6 la suta mai ieftin la factura

Odata cu venirea toamnei, bucurestenii si-au amintit ca se apropie sezonul de incalzire si ca facturile trimise de RADET le vor da mari batai de cap. Daca pe perioada verii au scapat cu doar cateva sute de mii de lei vechi la plata intretinerii, la iarna cele cateva milioane vor fi o mare problema pentru multe familii. Asa ca o parte din locatarii care au ramas conectati la sistemul centralizat de incalzire au trecut deja la instalarea de repartitoare de costuri. Cu ajutorul acestora, ei pot consuma cat isi permit, iar factura se reduce simtitor. Putini stiu ca instalarea repartitoarelor este o obligatie legala si trebuie realizata pana la 31 iulie 2007.
Chiar si cei care nu doresc sa-si instaleze repartitoare vor fi obligati sa o faca, conform HG nr. 933/2004. Montarea contoarelor de energie termica la nivel de bransament de imobil sau scara a fost o obligatie in sarcina RADET, iar contorizarea la nivel de apartament trebuie facuta de fiecare proprietar in parte. Mai mult, contorizarea individuala trebuie finalizata pana la 31 iulie 2007. Pana in prezent, aproximativ 30% din abonatii RADET si-au instalat repartitoare de costuri. Procentul va creste probabil la inceputul acestui sezon de incalzire, pentru ca multe asociatii au trecut la treaba si executa operatiunea zilele acestea.

Facturi mai mici pentru cei contorizati
„Locatarii apartamentelor contorizate au achitat facturi mai mici la RADET fata de cei care nu au repartitoare de costuri. De exemplu, pentru o garsoniera necontorizata, factura a fost de aproape 800.000 lei vechi, in timp ce pentru una contorizata valoarea medie a fost de 550.000 de lei. La trei camere, de exemplu, s-a ajuns de la 1,3 milioane la 950.000 de lei vechi, conform informatiilor furnizate de RADET si firmele de repartitoare”, a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.

Numai cu firme autorizate
Pe piata exista cateva sute de firme care se ocupa de instalarea de repartitoare in intreaga tara. Asociatiile de proprietari trebuie sa apeleze doar la cele autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). Lista firmelor autorizate se gaseste pe site-ul ANRSC – www.anrsc.ro. Mihai Mereuta le-a recomandat celor care doresc sa-si instaleze repartitoare sa ceara oferte de la mai multe firme, de preferinta cele cu experienta in domeniu, si sa mearga la asociatiile care au contracte cu acele firme sa intrebe daca au intampinat probleme.

Aproape un milion lei vechi pentru un calorifer
Pretul cel mai mic nu este intotdeauna criteriul principal de selectie a firmei, asa cum multe asociatii sunt tentate sa considere. In ultimii ani, au aparut probleme cu unele asociatii care au incheiat contracte cu diverse firme, care s-au desfiintat apoi. Probleme au mai fost si cu anumite firme care le-au cerut locatarilor sa incheie contracte pe mai multi ani.
In medie, costul pentru instalarea unui repartitor obisnuit si a unui robinet termostatat pe un calorifer este de aproximativ un milion de lei vechi. Firmele ofera posibilitatea platii in mai multe rate a sumelor.

Cum se face economie
Cei care doresc sa faca economie si sa plateasca facturi mai mici au posibilitatea sa regleze din robinetul termostatat cantitatea de caldura pe care o primesc in fiecare camera. O reducere a temperaturii dintr-o incapere cu doar un grad Celsius duce la o economie a costurilor cu incalzirea de aproximativ 6%. In imobilele in care au fost instalate repatitoare, s-a constatat o reducere in medie a consumurilor cu 35-40%, in conditiile in care temperatura a fost reglata cu ajutorul robinetelor. Fiecare locatar poate stabili temperatura interioara in functie de necesitati si de banii pe care doreste sa-i aloce pentru plata facturii. De exemplu, pe perioada in care consumatorul este plecat de acasa, incalzirea se poate reduce la nivelul intregului apartament. La fel se poate proceda si in camerele care nu sunt folosite.

Procedura de instalare
Intr-un imobil in care exista contor de bransament sau de scara si unde 80% din locatari sunt de acord cu contorizarea individuala se pot monta repartitoare. Ofertele de la firmele autorizate care se ocupa de montarea repartitoarelor se supun aprobarii adunarii generale a asociatiei. Tot in cadrul adunarii generale se pot stabili criteriile care stau la baza alegerii firmei: raportul pret-calitate, experienta etc. Dupa stabilirea firmei, se va incheia contractul cu aceasta si apoi se va trece la montarea repartitoarelor. Este bine ca acestea sa fie citite lunar in primul sezon, apoi doar la sfarsitul sezonului de incalzire, cand se face regularizarea.

Recomandari de exploatare
Dupa instalarea repartitoarelor, este bine ca acestea, impreuna cu robinetul termostatat, sa nu fie acoperite cu materiale textile ude, perdele, draperii groase sau mobilier masiv. In momentul cand se aeriseste camera, robinetul ar trebui pozitionat pe pozitia cea mai mica, pentru a se evita risipirea caldurii si consumul in plus.
La efectuarea de probe de incarcare a instalatiei cu apa se recomanda deschiderea la maximum a robinetilor pentru a se evita blocarea cu aer a caloriferelor. Pe perioada verii, robinetele trebuie lasate deschise la maximum, pentru a se proteja garniturile.

Repartitoare cu citire la distanta
Consumatorii pot opta pentru repartitoarele clasice, care necesita deplasarea unei persoane de la firma respectiva pentru a le citi, sau cele care transmit datele la distanta. Desi acestea din urma sunt mai scumpe, au principalul avantaj ca nu necesita intrarea unei persoane straine in apartament de fiecare data cand se face citirea. In plus, se simplifica procesul de emitere a facturilor si se elimina timpii morti si intarzierile specifice si inerente procesului de citire a aparatelor.
Posibilele erori umane de citire si transmitere a datelor intre afisajul aparatului si centrul de prelucrare a acestora sunt eliminate.

Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...
Ultima oră
Pe aceeași temă