In cel de al patrulea val de restructurari de la combinatul siderurgic Mittal Steel de la Galati s-au inscris 1.000 de siderurgisti, care prefera sa paraseasca locul de munca in combinat in schimbul unei recompense de 120-160 milioane si a unor indemnizatii lunare oferite pentru o perioada de 6-12 luni, in functie de vechimea in munca. Luni, ultima zi in care mai puteau fi depuse cereri, a fost inregistrata o avalansa de 300 de cereri de plecare din combinat. Din cei 1.000 de siderurgisti, aproape 400 sunt in preajma pensionarii, acestia fiind cei mai avantajati de conditiile „plecarii voluntare”. Urmeaza ca administratia Mittal Steel sa analizeze cererile depuse la Directia de Resurse Umane, pana pe data de 20 august urmand sa fie anuntate numele siderurgistilor carora li se aproba plecarea. In aceste conditii, daca toate cele o mie de cereri vor fi aprobate, pe piata fortei de munca de munca de la Galati, vor mai apare 700 de noi someri.
Recompense
Pentru fiecare autodisponibilizat, administratia Mittal Steel va acorda o recompensa cifrata intre 120 si 160 milioane lei vechi, in functie de vechimea in munca a salariatului, care va fi virata pe card in termen de cel mult zece zile de la incetarea raporturilor de munca. De asemenea, autodisponibilizatii vor primi, tot in functie de vechime, timp de 6,9,12 luni, ultimul salariu brut individual obtinut in luna anterioara plecarii, din care se vor scadea contributiile individuale datorate statului. In acelasi timp, conducerea combinatului va acorda pentru 6,9,12 luni, in raport de vechimea in munca si o suma lunara de 2.325.000 lei vechi, echivalenta cu ajutorul de somaj, de care, potrivit legii, autodisponibilizatii nu pot beneficia.
Sub previziunile Uniunii Europene
Prin autodisponibilizarile anterioare, din combinatul galatean au plecat in total 8.766 salariati, cei mai important „val” fiind cel din octombrie 2002, cand au depus cereri de „autodisponibilizare” 7.546 de siderurgisti, care au fost atrasi de recompensele de 150 milioane si indemnizatiile egale cu salariul mediu net, acordate timp de 30 de luni. Ulterior, pentru ca recompensele au fost mai mici, aplombul „autodisponibilizarilor” a scazut, iar in decembrie 2004, cand administratia combinatului a intentionat sa disponibilizeze, prin al treilea val, 600 de siderurgisti, numai 330 s-au inscris pe liste. Toate cele trei operatiuni de „autodisponibilizare” au costat statul aproximativ 2.225 miliarde, aceasta fiind valoarea sumelor compensatorii si indemnizatiilor de somaj platite de la bugetul asigurarilor sociale. Masura implicarii financiare a statului a fost controversata, pentru ca pe atunci Sidexul era deja privatizat de un an, iar prin contractul de privatizare trustul Mittal Steel se obliga sa pastreze toate locurile de munca. In prezent, Mittal Steel Galati are 17.500 de salariati, iar in urma aplicarii noului val de „plecari voluntare” ar urma sa ramana in combinat numai 16.500 de salariati, in conditiile in care, un studiu din anul 2000 al Uniunii Europene, referitor la restructurarea siderurgiei romanesti, aprecia ca in 2005 la Mittal Steel (Sidex) ar trebui sa ramana 17.000 de salariati.